Mladi Nikšića

Crna Gora još nije podržavajuće okruženje za osobe oboljele od HIV-a, smatraju u nevladinoj organizaciji CAZAS.

Oni su poručili da se ljudska prava moraju staviti u centar zdravlja da bi se osigurala pristupačna i kvalitetna zdravstvena zaštita za sve.

Program menadžerka CAZAS-a, Sanja Šišović, ukazala je da je pravo na zdravlje univerzalno i neotuđivo pravo, čije poštovanje je preduslov da se ostvari najviši standard zdravlja za osobe za HIV-om bez diskriminacije i stigme. Ona je podsjetila da je u Crnoj Gori prvi slučaj HIV-a zabilježen 1989. godine, i da je, zaključno sa prošlom godinom, registrovano 228 slučajeva.

“U Crnoj Gori trenutno sa HIV-om živi 180 osoba dok su procjene UNAIDS-a da je taj broj veći s obzirom da ne znaju svi svoj HIV status”, navela je Šišović u saopštenju povodom Svjetskog dana borbe protiv side koji se obilježava 1. decembra.

Ona je kazala da se Crna Gora obavezala na postizanje ciljeva održivog razvoja, i dodala da će njihovo postizanje, koje uključuju okončanje epidemije AIDS-a, u velikoj mjeri zavisiti od osiguranja prava na zdravlje.

„Crna Gora se može pohvaliti značajnim napretkom u radu u ovoj oblasti, prije svega kroz prepoznavanje važnosti preventivnih servisa i programa savjetovanja i testiranja, ali je neophodno što prije raditi na poboljšanju uslova na infektivnoj klinici, smanjenju stigme i diskriminacije, osnaživanju osoba sa HIV-om i stvaranju podržavajućeg okruženja“, poručila je Šišović.

Prema njenim riječima, ovogodišnja Svjetska kampanja za borbu protiv AIDS-a se fokusiraće se na pravo na zdravlje, pod sloganom “Moje zdravlje, moje pravo”.  Ona je podsjetila da je CAZAS kampanju “Pravo na zdravlje” započeo 20. novembra serijom radionica, predavanja i tribina u osnovnim i srednjim školama i fakultetima, zatim distribucijom edukativnog materijala i kondoma.

CAZAS će u petak realizovati info štandove u tržnom centru Delta siti, panel diskusiju i humanitarni koncert.