U okviru kampanje Budi odgovoran inspektori su sa 150 eura kaznili S.B. iz Tivta zbog nelegalnog izdavanja smještaja.

Kako su saopštili, utvrđeno je da S.B. ne posjeduje odobrenje za izdavanje ležajeva, pa su preduzete propisane mjere, odnosno zabranjeno je obavljanje djelatnosti i izdat prekršajni nalog u novčanu kaznu.

Inspektori pak nijesu mogli da obave kontrolu marketa Gradina u Rožajama, prijavljenog za neizdavanje fiskalnih računa, jer je objekat zatečen zatvoren, prenosi Mina business.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole nacionalnog restorana Kozak u Mojkovcu, pekare Centar, kineskog butika, restorana Kužina i prodavnice mobilnih telefona u Podgorici, prodavnice Franca u Bijelom Polju i prodavnice u Beranama.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.mei kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080/555 – 555.

D.D.