U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 15 primjedbi, na osnovu kojih nije izrečena nijedna novčana kazna, prenosi Mina.

Inspektori nisu mogli obaviti kontrolu prodavnice u Rožajama u Ulici 30. septembra, jer nisu mogli da utvrde o kojem se objektu radi. U toku je doregistracija igraonice Čarolija u Nikšiću, prijavljene za neizdavanje fiskalnih računa.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole podgoričkog Alo taksija, apoteke Maxima, Dizel Bosh servisa, firme Saki iz Igala, hercegnovskog Vagabonda, Grifona i kafane “M”, nikšićkog Jacka i Green Wooda, kolašinske Talije i beranskog Agro inga.

Od ukupno 15 pritužbi, koje su evidentirane od ponedjeljka, dvije nijesu dobile odgovor, a odnosile su se na nepropisno parkiranje i stoku na ulici.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Vlada je početkom februara odlučila da i ove godine nastavi projekat u saradnji sa Elektrtehničkim fakultetom, ali bez donatorske podrške UNDP-a.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajtawww.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Z.G.