Site icon Mladi Nikšića

Budi odgovoran: 15 pritužbi, bez kazni

Budi odgovoran

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 15 pritužbi, na osnovu kojih nije izrečena nijedna novčana kazna. Najveći broj prijava odnosio se na neizdavanje fiskalnih računa, a građani su se žalili i na nedozvoljenu gradnju i neprijavljivanje zaposlenih.

Fiskalne račune, prema evidentiranim prijavama, ne izdaju kafić Llola i restoran Cvijo u Baru, Venom u Podgorici, Sloen plus u Kotoru, prodavnica Olja u Pljevljima i Jerry pub u Nikšiću. Evidentirane su i pritužbe da zaposlene ne osiguravaju caffe restoran Piazza i kafić Perla u Nikšiću, da podgorički Metron radi na crno, kao i da neki proizvodi koji se prodaju u HDL Laković na Zabjelu u Podgorici nemaju uputstva odštampana na našem jeziku, kao ni deklaraciju i rok trajanja. Među pritužbama je bila i jedna kojom se sugeriše inspektorima da provjere ispravnost hrane koja se prodaje u kiosku Gurman u Andrijevici.

Građani su se žalili i na uzurpaciju državnog zemljišta i nedozvoljenu gradnju, nelegalnu prodaju vjenčanica u kući, kao i korištenje službenih vozila u privatne svrhe.

Kampanju Budi odgovoran su krajem decembra 2013. godine pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, sa ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

 

Izvor: Mina biznis

Exit mobile version