Najbolja crnogorska šahistkinja, Tijana Blagojević, na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u Halkidikiju, okitila se bronzanim odličjem.

Blagojević je uspjela da u napetom meču poslednjeg, 11. kola crnim figurama nanese prvi poraz Indijki Mi Mahalakšmi, i tako osigura plasman među tri najbolje.

Blagojević je nastup na Halkidikju završila sa osam poena, pola boda manje od Varšini (koja je osvojila 2. mjesto), i bod iza zlatne Mahalakšmi.

Treba napomenuti da je uspjeh za anale crnogorskog sporta i najveći pojedinačni u istoriji našeg šaha, Blagojević izvojevala pobjedama nad zlatnom Indijkom Mahalakšmi ali i njenom srebrnom zemljakinjom Vi Varšini u 8. kolu.

Od ostalih naših učesnika najbolji uspjeh posle Tijane ostvario je Marko Vučković u kategoriji do 12 godina koji je osvojio 5,5 poena iz 11 kola, Šuković Andrej je u kategoriji do 16 godina osvojio 5 poena, po 4,5 poena osvojili su Popović Matea i Đurović Peko u kategoriji do 10 godina, po 4 poena ostvarile su Vukanić Emilija i Koljević Nikolina u kategorijama do 16 odnosno 14 godina, po 3 poena su sakupili Pobor Danilo u kategoriji do 14 godina i Bojović Neda u kategoriji do 12 godina.

Jedini poraz, Nikšićanka je doživjela u 9. kolu crnim figurama od Uzbekistanke Nodirabegim Parpijeve.

Ovo je druga medalja za Tijanu Blagojević, na drugom uzastopnom velikom takmičenju.

Blagojević je na poslednjem Evropskom prvenstvu za mlade, takođe osvojila bronzanu medalju.