božićna trpeza

Božić i Badnji dan su praznici koji broje najviše narodnih običaja, a poštuju se od vajkata pa sve do dan-danas. Neki od njih su: polaganje badnjaka, zastiranje domova slamom, kvocanje i pijukanje, pripremanje česnice, pečenje pečenice, položajnik, a tu su i mnoga druga vjerovanja, gatanja, izreke i poslovice.

Za večeru priprema se neparan broj posnih jela, što, kako se vjerovalo, ima veze sa kultom predaka. Trpeza se spuštala na pod, jer se smatralo da će tako biti najbliža dušama pokojnika. Zato je večera proticala u miru i tišini, a ako je ko i bio zavađen, Badnjeg dana se morao obavezno izmiriti.
Na Božićno jutro neizgostavan dio trpeze su cicvara, juneća plećka, domaća pršuta i sir.
Neki običaji su se u međuvremenu prilagodili vremenu i mjestu u kojem živimo, te se danas ne praktikuje večera na podu, već sa stola ispod kojeg je prostrta slama.
A što se trpeze na dna Božića tiče, ona je danas mnogo bogatija pa se najčešće posluže i kobasica, različiti suhomesnati proizvodi kao i koštunjavo voće.
Svaki dio ove praznične posne trpeze ima svoju simboliku. Badnjačka pogača simboliše samog Gospoda Isusa Hrista („Ja sam hleb živ, koji siđe sa neba; koji jede od ovog hleba živeće va vijek; i hleb koji ću ja dati za život svijeta“ – Jovan 6,51). Riba, kao i hleb, simboliše Gospoda Isusa Hrista, jer na grčkom jeziku, preko koga su naši preci primili hrišćanstvo, riba je IHTHIS, a to je skup inicijala Isusa Hrista.
So simboliše silu božansku, koja čuva djelo božje, kao što so čuva hleb i ribu od plesni i truleži. Vino predstavlja krv Spasiteljevu kojom je On na Golgoti dao otkup Bogu za grijehe ljudske, dok med simboliše sladost večnog života.
Na taj način, sve je spremno za Božić i pričesće nakon posta.
Na sto se postavlja božićna svijeća i sito ili tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike rumene jabuke, žito, kukuruz, novac, suve šljive i orahe. Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom i dobrim životom u kući.
Jelo počinje nakon što domaćin pročita molitvu Gospodnju, razlomi kolač i sve ukućane ponudi večerom, pri čemu se uz čaše vina dižu zdravice.