MMA (Mixed martial arts) je moderni borilački sport u kojem se koriste tehnike raznih borilačkih sportova. Svima je jasno da je MMA budućnost borilačkog sporta, jer je on sve u jednom.

Boško Tadić, rođen 3. avgusta 1991. godine u Nikšiću, student Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, bivši član i trener kik boks kluba “Eagles”, a danas perspektivni MMA borac i član kluba “Prometej” u intervjuu za naš portal govori o svom prvom profesionalnom MMA meču, sportskim počecima i daljim planovima.

Kada i gdje si počeo da se baviš borilačkim sportovima i koliko puta nedeljno treniraš?
– Borilačkim sportovima sam počeo da se bavim u srednjoj školi, u kik boks klubu Eagles. U pripremnom periodu, kada se spremam za neko takmičenje treniram 10 puta nedeljno.

Da li si zbog sporta na neki način zapostavio obaveze s obzirom na to da si i student?
– Ne, nijesam ništa zapostavio, sve obaveze uspijevam da uskladim.

S obzirom na to da si se dugo bavio kik boksom, oktud interesovanje za MMA?
– Za MMA sam počeo da se interesujem još dok sam trenirao kik boks, ali u Nikšiću nije bio ni jedan takav klub, tako da sam, kad se otvorio MMA klub Prometej, odmah počeo trenirati.

Dugo si bio trener kik boks kluba Eagles, možeš li nam reći nešto više kako o trenerskim, tako i o takmičarskim rezultatima?
– Što se tiče kik boksa imao sam 4 meča, od kojih sam 3 dobio i 1 izgubio.

11118032_1113311188686336_37466389_n

Kakvi su tvoji utisci nakon prvog profesionalnog MMA meča i možeš li nam reći koliko dugo si se spremao za meč?
– Zadovoljan sam kako sam odradio svoj prvi meč, ali nijesam zadovoljan odlukom sudija, jer mislim da sam bio bolji od svog protivnika.

S obzirom na veliki broj komentara na to što je sudija nepravedno dosudio neriješen meč protiv Draga Kozine, možeš li nam reći tvoje mišljenje o svemu tome?
– Pa stvarno ne znam šta da kažem, jer ipak mislim da sam bio bolji od svog protivnika, i još treba naglasiti da se po pravilima organizatora u slučaju neriješenog ishoda u dvije runde, radi treća dodatna runda, ali je u mom slučaju nije bilo.

Možeš li nam reći koliko je sport bezbijedan za treniranje, s obzirom na to da mnogi odustaju od zamisli da treniraju jer smatraju da se u tom sportu nerijetko dešavaju povrede?
– Svaki sport ili aktivnost nosi određeni rizik od povrijeđivanja, u ovome sportu je to malo više izraženo ali na način na koji se radi u našem klubu povrede su svedene na minimum.

 

11160159_1113311635352958_1939163383_n

Koje su po tebi prednosti MMA nad ostalim sportovima?
– Prednost MMA nad ostalim borilačkim sportovima je ta što je MMA kompletan sport. Uz dužno poštovanje svakom pojedinačnom borilačkom sportu, po meni, MMA je najkompletniji borilački sport današnjice.

Koja ti je omiljena stand-up, a koja parterna tehnika?
– Omiljena stand-up tehnika mi je desni high kick, a što se tiče partera armbar.

Kako je sarađivati sa Ivanom Femićem?
– Sa Ivanom Femićem mi je čast sarađivati i trenirati u njegovom klubu, jer prije svega on je moj veoma dobar prijatelj a zatim i trener. Moram naglasiti da mi je veliko zadovoljstvo i čast trenirati sa momcima iz takmičarske grupe.

Tvoj omiljeni MMA borac?
– Zapravo imam dva omiljena MMA borca a to su Fedor Emilijanenko i Gegard Musaši.

11160414_1113311295352992_504057467_n

Kakvi su tvoji dalji planovi i da li možemo očekivati neki novi meč u skorijoj budućnosti?
– Moji planovi su da nastavim sa treninzima i da se poboljšam u još nekim segmentima borbe. Nadam se da će u skorije vrijeme biti i neko takmičenje.

Da li te je MMA sport učinio popularnijim među pripadnicama ljepšeg pola?
– To već morate da pitate pripadnice ljepšeg pola.

Poznato je da među mladim Nikšićanima postoji zapažen broj onih koji imaju interesovanje za MMA sportom. Da li možeš da im uputiš neki koristan savjet?
– Poručio bih im da se bave sportom bez obzira da li je borilački ili neki drugi sport.

Ne znamo koliko si upućen u koncept našeg portala, a s obzirom na to da su naša ciljna grupa mladi Nikšića, a cilj informisanje, edukacija i uticaj na njihovo konstruktivno razmišljanje, kako ti se čini ta ideja?
– Portal je jako lijepo zamišljen i veoma profesionalno urađen, mislim da će biti od koristi mladima Nikšića.

11149040_1113311485352973_460366833_n