Borovinić Bojović: Pregovaramo sa više proizvođača vakcina
Njemačka i Crna Gora biće i dalje pouzdani partneri, a Ambasada Njemačke nastaviće da podržava crnogorski zdravstveni sistem u nastavku borbe protiv pandemije koronavirusa, zaključeno je na sastanku ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović i njemačkog ambasadora u Crnoj Gori Roberta Vebera.
Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da su Borovinić Bojović i Veber razmijeni iskustva o najaktuelnijem javnozdravstvenom izazovu na globalnom nivou, COVID19 pandemiji i da je razmatran i nastavak saradanje dvije zemlje u okvirima zdravstevnih planova.
Veber je čestitao Borovinić Bojović imenovanje na funkciju ministarke zdravlja i kazao da se nada da će dvije zemlja uspješno izaći na kraj sa epidemijom koronavirusa.
On je rekao da je Borovinić Bojović nesumnjivo, preuzela najizazovniji resor u Vladi.
“Uvjerio sam se da Crna Gora predano radi na suzbijanju širenja infekcije, a u prvom redu za to su zaslužni Vaši zdravstveni radnici. Moja zemlja snažno podržava Vaše napore da ovu situaciju u budućnosti stavite pod kontrolu jer, kako smo se svi uvjerili, virus ne poznaje granice i niko nije bezbjedan dok svako ne bude bezbjedan”,kazao je Veber.
Borovinić Bojović je rekla Veberu da je plan vakcinacije protiv COVID19 infekcije završen, da su prepoznate rizične grupe, i da je detaljno razrađena dinamika kojom će teći imunizacija u Crnoj Gori.
“Pregovaramo sa više proizvođača vakcina i naša su očekivanja da u što skorijem roku počnemo sa vakcinacijom. Pored epidemioloških mjera, koje su na snazi, vjerujemo da će imunizacija u narednom periodu, kako kod nas tako i u svijetu dobiti borbu sa COVID19 pandemijom”, kazala je ministarka Borovinić Bojović.
Ona je zahvalila njemačkom ambasadoru na pomoći koju njegova zemlja upućuje zdravstvenom sistemu Crne Gore i konkretno poslednjoj donaciji u vidu pulsnih oksimetara, koji će, kako je rekla, biti upućeni primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje se zbrinjava oko 80 odsto pacijenta inficiranih koronavirusom.
Izvor: Antena M