Stočaru iz Banjskog sela Macavare Manojlu Batu Peroviću stradalo je stado koza i ovaca od bolesti “plavog jezika”. Od 126 ovaca i 15 koza, usmrćeno je više od polovine, dok kod preostalih predstavnici Uprave za bezbjednost hrane i veterinari, prate razvoj bolesti, javljaju Dnevne novine.

Zabrinuti i iznenađeni Perović kaže da od bavljenja stočarstvom prehranjuje devetočlanu porodicu. Perović je, sa nevjericom, posmatrao šta se dešava sa njegovim stokom tražeći od nadležnih da usmrte i ostatak stada. Stočar je uvjeren da će se epidemija proširiti i na preostale ovce i koze.

Bolest plavog jezika po drugi put “napada” stoku Perovića. Ljetos je stradalo preko 20 ovaca, a podrška u nemilom događaju bili su mu partneri sa kojima sarađuje godinama mesari Miljanići koji su po ozdravljenju stoke kupili preko 70 jagnjadi. Perović kaže i da, kada se bolest prvi put pojavila, nije bio upućen o detaljima, jer se niko od nadležnih nije obraćao stočarima u Banjanima. Ipak rječi hvale ima za veterinare iz Nikšića.

“Veterinari iz Nikšića, radili su sve što su mogli. Davali su ljekove, imam kući čitavu apoteku. Uspjeli smo da spasimo ljetos stado i mislio sam da će se na tome završiti”, zabrinuto kaže Perović. Razaočaran stočar ne zna kako dalje, kaže da mu najteže pada što mora da bude svjedok životinja koje su hranile i izdržavale njegovo šestoro djece.
“Sve mi ostaje prazno. Sad ću imati samo konja”, kroz suze kaže Perović pozivajući nadležne na odgovornost.

U Nikšićkoj Veterinarskoj službi kažu da su uložili maksimalne napore kako bi očuvali stado Perovića I kada se bolset prvi put pojavila.

„Sve moguće od veterine što smo znali i imali iskoristili smo i pokušali da spasimo stado. Znali smo na osnovu kliničke slike da se radi o plavom jeziku, ali da bi nam bila mirna savjest, i nama i njemu i svim institucijama, ponovo smo uzrokovali i dokazali plavi jezik. Ovo je jedna neobično teška klinička slika koju nigdje nijesmo sreli“, prokomentarisala je veterinarka Suzana Sudžum. Ona naglašava da posebnu težinu ima to što porodica ostaje bez jedinog izvora prihoda.

“Šteta će mu biti nadoknađena. Znam koliko mu je teško. Naučio je raditi ovaj posao, a sjutra već ne zna šta će da radi, niti kako će stvarati novac. Uprava za bezbjednost hrane će mu nadoknadii svu štetu, kao što je to uradila i domaćinima kojima su stada ljetos stradala od kvrgave kože“, poručila je Sudžum.
Vakcine protiv plavog jezika u Evropi proizvode samo dva proizvođača. Po riječima Boljević u Crnoj gori će početkom iduće godine krenuti vakcinacia. Oko 160 gazdinstava imalo problem sa plavim jezikom

Na teritoriji opštine NIkšić, po riječima pomoćnika direktora u Upravi za bezbjednost hrane, veterine i fotoisanitarne poslove, Sunčiće Boljević oo 160 gazdinstava imalo problem sa virusom plavog jezika. Boljević naglašava da je ipak slučaj Perovića jedinstven jer se do sada nije dešavalo da u jednom stadu strada toliko stoke.
Boljević je podsjetila da su insekti prenosioci bolesti, zbog čega je teško plavi jezik staviti pod kontrolu.
“Nažalost javljaju se i ovakve kliničke slike, i Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za bezbjednost hrane izvršiće nadoknadu svim držaocima životinja koje su uginule ili su usmrćene od bolesti plavog jezika. Naknada će ići vrlo brzo”, naglasila je Boljević.