Jugoslovenski hit film koji je režirao čuveni Veljko Bulajić, “Bitka na Neretvi”, biće prikazan večeras u Nikšićkom pozorištu sa početkom u 20 sati. Ulaz za ovu projekciju je slobodan.
“Bitka na Neretvi” je jugoslovenski partizanski film iz 1969. Scenario za film su napisali Stevan i Veljko Bulajić.
Film je zasnovan na istinitim događajima iz Drugog svjetskog rata, strateškog plana udruženog napada sila osovine na jugoslovenske partizane 1943.
Smatra se najboljim i najskupljim filmom snimljenim u socijalističkoj Jugoslaviji, a bio je nominovan za nagradu Oskar 1969. godine u kategoriji Najbolji strani film.

bitka na neretvi
Početkom 1943. godine njemački generali su počeli, po Hitlerovom ličnom naređenju, sa sprovođenjem plana „Vajs“ za uništenje partizanskih jedinica. Pritisnuti daleko nadmoćnijim neprijateljem, partizani, sa Vrhovnim štabom i 4.500 ranjenika i tifusara, našli su se opkoljeni u dolini Neretve. Ostao je samo jedan most koji su na drugoj strani opkolile jake neprijateljske snage. Tito je naredio da se sruši most. Iznenađeni neprijatelj je prebacio svoje snage na drugu stranu predviđajući da će partizani pokušati samoubilački proboj obruča. Ali, u toku samo jedne noći partizani su izgradili privremeni most pored srušenog i prebacili se na drugu stranu, gdje su se sukobili sa četnicima.