Biljana Gardašević rođena je u decembru 1972. godine u Nikšiću. Po zanimanju je diplomirani inženjer poljoprivrede i u struci je radila svega dvije i po godine.

Nakon toga, nadajući se da će to značiti brži put do posla u svojoj profesiji, prihvatila je posao higijenske radnice (čistačica) i to je potrajalo čitavih 10 godina.
Otežano hodanje i bolovi koje je trpjela duže vrijeme su Biljanu odveli ljekaru. Morala je poći na operaciju ciste koja se pojavila na kičmi. Operacija je uspjela, ali je propratna reakcija bila invalidnost donjih ekstremiteta, cista je povrijedjivala nerv pa se javio spazam. Djagnoza je paraplegija spastika.

Ozdravljenje je moguće, ali je proces dug i zahtijeva redovnu terapiju. Biljana je zbog bolesti na bolovanju od novembra 2014. godine.

Krucijalna terapija za Biljanu je u Igalu. Dnevno terapija u ovom rehabilitacionom centru znosi 106 eura.
Trenutno je za nju najvažnije da skupi dovoljno novca da bi bar mjesec dana otišla na terapiju tamo.

Uz podršku Banke hrane Crne Gore tj. kompanija i humanih ljudi, za pomoć Biljani, prikupljeno je do sada na njen žiro račun 1 632 eura, što nije dovoljno za mjesečnu terapiju u Igalu.

Biljanin žiro račun u Prvoj banci je 535 -01 00 1 000 467 54 – 15

Već neko vrijeme, dok ne skupi dovoljno novca za terapiju u Igalu, Biljani dolazi fizioterapeut da radi sa njom kući (sat vremena košta 10 eura). Prvi mjesec su njegove usluge platile komšije, a drugi sestra koja ne živi u Crnoj Gori .

Od ležanja je Biljana dobila dekubitis – rane na nogama. Potrebna joj je pomoć što je moguće prije. O Biljani brine sedamdesetogodišnji otac Dušan koji i sam ima problem sa zakrčenjem krvnih sudova i srcem. Prima invalidsku penziju od 150 eura.

Majka Ljubica je skoro nepokretna jer se oporavlja od tri operacije kuka. Zbog greške ljekara je prvi put dobila manji kuk nego što je trebalo, a drugi put su joj slomili butnu kost prilikom intervencije. Tri mjeseca je ležala u Risnu. Ima još i zdravstvenih problema sa trombozom.

U istom periodu kada je Ljubica ovo preživljavala Biljana je ostala nepokretna.

20151206_210837

Oko Biljaninog kupanja angažuju se po tri osobe. Mnogo bi joj značilo da se umjesto kade u kupatilu ugradi običan tuš kako bi mogla da se kupa sama u kolicima, jer sada je njeni kupaju u hodniku.

Od ljekova Biljana kupuje PLAVEX od 75 mg, SIRDALUD od 4mg, CIMOLID i NINUR od 50 mg. Ove ljekove ona plaća oko 100 eura mjesečno, a ostale koje koristi uglavnom dobija na recept.

Velika pomoć za nju bi bila usluga fizioterapeuta, jer joj je on potreban svakog dana, što iznosi 300 eura mjesečno.

Biljana dane i noći provodi u krevetu, leži nepomično od 3. avgusta prošle godine. Zavisi od ljudi dobre volje da joj pomognu. Komšije su slabog zdravstvenog stanja kako bi priskočile u pomoć kada je presvlačenje u pitanju. Majka ustane na jednu štaku i pomogne koliko može.

dima dobre volje, društveno odgovornim kompanijama, kao i privatnim zdravstvenim ustanovama i apotekama, a posebno Ministarstvu zdravlja da se uključe u rješavanje problema ove mlade osobe kako bi što prije nastavila normalno svoj život.

Jedino što ona želi, kako dodaju, je da što prije stane na svoje noge i nastavi život bez zavisnosti od tudje pomoći.

Kontakt Biljane Gardašević je moguće dobiti putem telefona Banke hrane CG na broj 069 495 680, putem e maila bankahranepg@gmail.com , ili u inboxu na fb stranici Banke hrane Crne Gore https://www.facebook.com/banka.hrane?ref=hl .