Mladi Nikšića

Biciklistički klub “Perun” Nikšić obilježio je 20. novembar, Svjetski dan djeteta, edukativnom šetnjom na Trebjesi i promocijom zdravih stilova života i bicikla kao ekonomičnog vida prevoza.

Oko stotinak mladih sa vaspitačima, nastavnicima i članovima kluba noseći table “zona čistog vazduha” prošetalo je gradskim parkom, šetalištem Vita Niolića i uputilo se prema brdu Trebjesa koja je zakonom zaštićeno područje.

mladi niksica
Biciklisti sa djecom obilježili praznik

“Akcenat je stavljen na životnu sredinu. Osvrnuli smo se na čist vazduh kroz kampanju UNDP pod sloganom “Ugasi motor”. Kampanja je zajednički napor da se smanje nepotrebne emisije štetnih gasova iz automobile u blizini škola. Vožnja bicikla kao ekonomičan vid prevoza i pješačenje kao najjednostavniji vid rekreacije doprinise zaštiti životne sredine”, saopštili su organizatori.
Akciji se pridružila i Javna predškolska ustanova “Dragan Kovačević” edukativnim porukama koje su nosila djeca, kao na primjer “imam pravo da dišem čist vazduh”, “imam pravo na čistu okolinu” itd.

Mladi Nikšića
Biciklisti sa djecom obilježili praznik

Osnovne škole iz Nikšića su takođe podržale događaj, a svaka je dobila tablu sa natpisom “Zona čistog vazduha – sačuvajmo zdravlje djece Ugasi motor”, koje će škole postaviti na glavnoj kapiji.
“Cilj je uticati na roditelje da što manje koriste automobile kao prevozno sredstvo za djecu, a ukoliko baš moraju, da ugase motor, jer neprekidan rad motora vozila emituje 20 puta više zagađenja od vozila koje se kreće 50 kilometara na sat. Cilj Biciklističkog kluba Perun je da pokrene djecu da koriste bicikl ne samo kao sportski rekvizit, već kao ekonomično prevozno sredstvo”, saopšteno je iz tog kluba.

Mladi Nikšića
Biciklisti sa djecom obilježili praznik

Projekat je podržala opština Nikšić, Ministarstvo ekonomije, UNDP kroz projekat “Smanji svoj karbonski otisak” i kompanija Okov.