Britanski institut “Legatum” objavio je najnoviji indeks prosperiteta za 2015. godinu, kojim se ocjenjuju razvoj i napredak u 142 zemlje svijeta, što predstavlja više od 96 posto svjetske populacije i 99 posto BDP-a. Rezultati su prikupljeni na osnovu varijabli, ekonomskih, poduzetničkih, upravljačkih, obrazovnih, lične slobode, zdravstva, sigurnosti i društvenog kapitala, o prosperitetu zemlje.

Kada je u pitanju ekonomija, naša država se našla na 112. mjestu, a preduzetništvo na 62. mjestu. Sa druge strane, Crna Gora je najbolje pozicionirana u oblastima obrazovanja (50. mjesto) i bezbjednosti (48. mjesto). Prema ovim rezultatima, ostvarili smo napredak u odnosu na prošlu godinu za pet mjesta. Međutim, najbolji rezultat smo ostvarili 2012. Godine, kada smo na listi zauzimali 57. mjesto. Od država bivše Jugoslavije ispred nas su bolje pozicionirane Slovenija, koja se nalazi na 25. i Hrvatska na 53. mjestu.

Od ostalih država bivše Jugoslavije, Makedonija se našla na trećem mjestu i zauzela 65. poziciju. Zatim slijedi Srbija sa 73. mjestom, te Bosna i Hercegovina, koja je najlošije rangirana, na 86. Mjesto. Od zemalja šire regije najbolje je rangirana Slovačka, koja se nalazi na 35. mjestu. Mađarska je 45, Grčka 49, Rumunija 50, a Bugarska je na 51. mjestu po prosperitetu.
Norvežani, već sedmu godinu, imaju zavidnu titulu i zauzimaju prvu poziciju na listi britanskog instituta.