Ministarstvo za ljudska i manjinska prava demantovala je medijske navode da je Vlada Crne Gore popustila pod pritiskom javnosti i ovog resora i povukla Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti Vlada Crne Gore je utvrdila na sjednici 30. jula 2015. godine, i nema govora ni o privremenom ni o trajnom povlačenju Nacrta zakona iz procedure“, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti je upućen Venecijanskoj komisiji i o njemu je trebalo da se raspravlja 18. decembra. Kako objašnjavaju u Ministarstvu, izjašnjavanje o njemu odloženo je zbog potrebe da se pojedine odredbe preciziraju i pojasne, a ne zbog navodnog pritiska javnosti.

“U dosadašnjim razgovorima sa relevantnim domaćim i međunarodnim predstavnicima Ministarstvo je steklo objektivan zaključak da je Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti usklađen sa međunarodnim standardima u ovoj oblasti i pravnim poretkom Crne Gore, i da njegove odredbe štite interese države, građana i vjerskih zajednica. Primjedbe, sugestije i prijedlozi dobijeni tokom javne rasprave pažljivo se razmatraju i uticaće na preciziranje i pojašnjenje pojedinih odredbi Nacrta zakona, kako bi se dobio kvalitetan Prijedlog zakona“, navedeno je u saopštenju.

U tom pravcu se, dodaju u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, nastavlja i komunikacija između tog Vladinog resora i Venecijanske komisije.

“Ministarstvo je otvoreno za dalju komunikaciju i za konsultacije sa svim vjerskim zajednicama o ovom Nacrtu zakona”, zaključeno je u saopštenju.