jelena Borovinić bojović, mjere , Crna Gora,

Minstarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da se 201.200 kineskih vakcina nalazi na putu za Crnu Goru, i da će 1. maja stići na aerodrom.

„Masovna vakcinacija započeće po planu“, rekla je ona na konferenciji za medije, ističući da će biti omogućeno da se na dnevnom nivou vakciniše između 5.000 i 7.000 građana.
Ona je rekla da u periodu između subote i nedjelje policijski čas neće važiti, ali će biti na snazi narednih dana.
„Međutim, zabrana međugradskog saobraćaja vikendom, kao i zabrana kretanja ostalim danima, od ponoći do 5 sati ujutro, ostaju na snazi“, naglasila je Borovinić-Bojović.
Odlična vijest je, kako je rekla, to što sada, od 24 opštine, čak 23 imaju ispod 800 aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika. U odnosu na prethodnu nedjelju, stanje se popravilo u Pljevljima i Šavniku.
Jedini grad koji ostaje u crvenoj zoni je Andrijevica u kojoj se bilježi kumulativna incidencija od preko 800 zaraženih na 100.000 stanovnika.
Granice ostaju otvorene za državljane Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije, Kosova, Albanije, Rusije, Bjelorusije…
„Svi ostali ulaze u Crnu Goru uz uslove koje su i ranije važile“, naglasila je ona.
Ministarka je upozorila da nijednom ugostiteljskom objektu koji su u posljednjih šest mjeseci kršili mjere, ili nisu poštovali mjere na snazi, neće biti dozvoljeno produženje radnog vremena od onog koje je uobičajeno ili je propisano.
Borovinić-Bojović je saopštila da će odziv za vakcinaciju biti dobar, ističući da očekuje brzo i dolazak ruskih vakcina.
Saopštila je i da se u maju očekuje dolazak Fajzerovih vakcina u maju, ali detaljne informacije sapštiće kada budu imali tačan datum.
„Fajzerove vakcine će stizati etapno“, navela je ministarka zdravlja.
Ministarka je rekla da se turistički radnici prijavljuju za vakcinaciju i te brojke su promjenljive.
„O tome ćemo moći da informišemo javnost kad krene masovna vakcinacija“, dodala je Borovinić-Bojović.
Najavila je da su poslati na vizuaclizaciju truristički protokoli koji su, kako je rekla, savršeni.
Upitana da li će nova serija kineske vakcine biti poslata na provjeru na Institut Torlak, i koliko vremena je potrebno da prođe provjere, Borovinić-Bojović kazala je da je Agencija za ljekove upoznat sa svim procedurama.
„Očekujemo na osnovu svega što je rečeno da neće vakcine morati da prođu dodatnu provjeru i da će vakcinacija moći da krene odmah, ali ćemo biti obaviješteni o svemu od Agencija. Svakako procedura, ukoliko bude bila potrebna, neće trajati dugo“; navela je Borovinić-Bojović.
Rekla je da nema precizne podatke da li ima registrovanih slučajeva infencije koronavirusom nakon primanja obije doze vakcine.
Na pitanje kada će biti isplaćena nadoknada zdravstevim radnicima koji rade u kovid zonama, Borovinić-Bojović je rekla da su finansije “pustile novac” i da će biti isplaćene uz aprilske plate.
Ona je rekla da će određene punktove izdvojiti za revakcinaciju AstraZeneka vakcinom, kako bi se izbjegle gužve.
Ministarka je najavila i da će uskoro biti otvoren novi kovid centar na Starom aerodromu u Podgorici.
Direktor Insituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da epidemijska kriva pokazuje najbolji nivo od septembra.
„To je rezultat mjera koje su sprovedene ali i njihovog poštovanja od građana. Zamolio bih građane i da za praznike poštuje mjere jer su ti događaji uvijek epidemiološki rizik. Od toga će nam zavisiti epidemiloška situacija u narednom periodu kao i tempo masovne vakcinacije“, kazao je Galić.
On je apelovao na građane da se vakcinišu u narednom periodu.
Galić je rekao da osobe sa blažim simptomima imaju manji imuni odgovor i veću mogućnost da se ponovo zaraze.
Direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović kazala je da podaci ohrabruju kada je riječ o popunjenosti kovid „postelja“.
„Klinički centar ima 85 slobodnih mjesta, Bar 100, Bijelo Polje 27, Nikšić 61 a Brezovik 63 mjesta, to znači da postoji 436 slobodnih mjesta predviđenih za kovid pacijente. Bolnice funkcionišu sa 41 odsto popunjenosti, što su dobri podaci2, navela je Radulović.
Radulović je rekla da se ACM 812A respiratori još nalaze u Montefarmu, ističući da će biti ispoštovana sva pravna sredstva u cilju provjere tih aparata.
Prema njenim riječima, ti aparati mogu da se koriste i za invazivnu i neinvazivnu ventilaciju ukoliko posjeduje dopunske elemente.