Cijene benzina u Crnoj Gori od ponoći će biti niže dva, odnosno tri centa, dok će eurodizel ostati nepromijenjen, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Cijene litra eurosupera 98 i 95 u naredne dvije sedmice će biti niže dva, odnosno tri centa i iznosiće 1,19 EUR, odnosno 1,15 EUR.

Cijena eurodizela će i narednih 15 dana iznositi 1,06 EUR.

Lož ulje za veleprodaju i za grijanje pojefitniće od ponoći četiri, odnosno pet centi i koštaće 1,01 EUR, odnosno 73 centa.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da će te vrijednosti naftnih derivata važiti do objavljivanja odluke Ustavnog suda o prestanku važenja Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata u Službenom listu Crne Gore.

Ustavni sud proglasio je sredinom oktobra neustavnom dopunu Vladine Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom je uvedena taksa od sedam centi po litru goriva, za autoput i reprezentativni sport.

Vlada je dopunu Uredbe donijela 16. aprila, a počela je da važi 21. aprila.

“Naknada za izgradnju auto puta i finansiranje reprezentativnog sporta biće odstranjena iz kalkulativnog obračuna, saglasno odluci Ustavnog suda, nakon objavljivanja odluke u Službenom listu Crne Gore”, objasnili su tada iz Ministarstva ekonomije.

Posljednje promjene cijena goriva bile su 5. oktobra, kada je eurodizel pojeftinio tri centa.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.