Site icon Mladi Nikšića

Begović: Advokatskoj komori prihvatljivi modeli iz regiona

zdravko begović

Advokati u Crnoj Gori već osmi dan su u štrajku, jer Ministarstvo finansija ne odgovara na njihove zahtjeve da se pronađe rješenje i advokatska profesija izuzme iz Zakona o fiskalizaciji, koji se počinje primjenjivati od sjutra.

Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko N. Begović kazao je u emisiji Znam da znaš Gradskog radija da će predstavnici komore učestvovati na online sjednici PECO Komiteta u okvira Savjeta advokatskih komora Evrope.
Begović je istakao da je problem sa kojim se suočavaju uvršten u Dnevni red navedene sjednice , pa će imati priliku da predstavnike advokatskih komora Evrope detaljnije upoznaju njim. Podsjetio je i na podršku koju su im pružile kolege iz Advokatske komore Srbije.
“Imamo dobru komunikaciju sa svim advokatskim komorama u okruženju, a posebno sa Advokatskom komorom Srbije. Rukovodstvo te komore izdalo je obavezujuće uputstvo u kojem se navodi da nijedan advokat sa teritorije Srbije, koji je upisan u imenik advokata Advokatske komore te zemlje, ne može zastupati stranke u Crnoj Gori za vrijeme naše obustave, što je dodatna potvrda profesionalne solidarnosti”, istakao je Begović.
Osim problema na koje su već ukazivali, a koji se tiču specifičnosti naplate pravne pomoći, primjena Zakon o fiskalizaciji narušila bi i tajnost i povjerljivost odnosa između advokata i klijenta, pojašnjava Begović.
,,Primjenom ovog zakona doći ćemo u situaciju da u fakturi advokati moraju navesti ime i prezime klijenta, kao i član zakona, na osnovu kog ga zastupaju. To će, putem fiskalizacije, biti dostavljeno poreskoj upravi. Zaposleni u Upravi , htjeli to ili ne, vidjeće za koje djelo se stranka tereti. To je ,,advokatska tajna“ izmedju advokata i klijenta. Primjenom ovog zakona, ovaj odnos će biti narušen”, pojašnjava Begović.
Begović se nada da će dogovor sa Ministarstvom finansija biti zadovoljavajući za obje strane. Za Advokatsku komoru, ističe, prihvatljivo je rješenje slično onom koje se primjenjuje u Hrvatskoj.
,,U Srbiji su advokat izuzeti iz primjene Zakona o fiskalizaciji. To je slučaj i u BIH. U Hrvatskoj, Zakonom su obuhvaćeni advokati koji pružaju konsalting usluge, dok su advokati koji zastupaju stranke pred sudovima izuzete od njegove primjene. Spremni smo prihvatiti rješenje koje bi bilo između ova dva modela, a o modalitetima ćemo razgovarti sa Ministarstvom finansija”, naglašava Begović.
Advokatska komora poslala je uputstva advokatima o postupanju za vrijeme obustave rada.
„Uputili smo ih koje radnje mogu preduzimati, a koje nikako ne smiju. Dopuštene su sve radnje koje su vezane za prekluzivne rokove. Tim uputstvom, sugerisali smo advokatima da na svojim kancelarijama postave obavještenja o obustavi rada, kako poreska inspekcija od sjutra, kada Zakon o fiskalizaciji stupi na snagu, ne bi mogla izvršiti kontrolu advokatske djelatnosti“, pojasnio je Begović.
Exit mobile version