Iz organizacije “Bedem festa” ponosno ističu da je festival nastao iz potrebe da se vrati život najstarijem i dragocjenom dijelu grada, kakav je tvrđava, kao i da sam grad oživi kroz muziku, koja čini veliki dio gradske istorije i samog duha, po kojem je Nikšić prepoznatljiv, piše Onogošt.me.

“Bedem fest je uspio da traje i poraste u prepoznatljiv i jako cijenjen festival u regionu i šire”, ocjenjuju organizatori muzičkog spektakla koji je trajao tri dana.

Taj festival je i svojevrstan primjer DIY (do it yourself – uradi sam, prim.aut) kulturne manifestacije.

Inspiracija je krenula od jednog čovjeka, osnivača i direktora festivala, Petra Šundića.

“Uspjela je da dotakne mnoga srca mladih volontera, saradnika, prijatelja festivala, partnera… Prepoznavanje pravih vrijednosti kod mladih i njihovo učešće i doprinos je posebna snaga ovog festivala, koja uliva nadu u budućnost. Volonteri velikodušno godinama pomažu da se ovaj festival održi, ne štedeći sebe, svoje vrijeme, trud i znoj, koji je potreban da se sve postavi na svoje mjesto, na vrlo nepristupačan i zapostavljen proctor”, dodaju organizatori Bedem festa koji je ove godine održan pod sloganom „Vjeruj!“.

Festival na Bedemu, kako kažu, odvaja se od ostalih festivalskih ponuda svojom osobenošću i autentičnošću.

“Publika je imala priliku da čuje Drugi način, S vremena na vreme, Kralja Čačka, Aerodrom, Irie FM, E play, Nežni Dalibor, Bo, Laku, Frenkia, Škrtice, Šank, Zoster, pobjednike regionalnih demo festivala, sa kojima Bedem sarađuje, dajući punu podršku daljem razvoju scene, Empathy Soul Project, Degeneza (Bunt Rok Festival), From another mother (Omladina), Tight grips (Zagreb), kao i predstavnike crnogorske scene, nikšićki sastav Gomila nesklada i podgorički duo Džej Džej Okoča”, rekli su oni.

Dodali su da je festival potvrdio internacionalni karakter kroz učešće muzičara iz Sibira (Alex Kelman) i inženjera iz Kine angažovanih na izgradnji autoputa Bar – Boljare.

Takođe, za ljubitelje elektronske muzike na maloj sceni bedema tokom dva festivalska dana poseban šarm ukupnom ambijentu davao je elektro stage.

“Izložbom radova koji su nastali u likovnoj koloniji za vrijeme festivala biće zaokružen ovogodišnji program ‘Bedem festa’. U dogovoru sa učesnicima kolonije, slike će biti poklonjene partnerima koji su proteklih godina bili podrška i uzdanica Bedem festu, sa kojima na obostrano zadovoljstvo, unapređujemo dalju saradnju”, poručili su organizatori.

Istakli su da projektom “Bedem fest žele da skrenu pažnju na važnost saradnje i zaštitu vrijednosti, koje se samo primjerom i djelom, mogu sačuvati.

Organizatori su za ovaj portal otkrili da su pripreme za naredni “Bedem fest” počele, i da se nadaju još većem uspjehu.

D.D.