Nagrada Evropske unije za književnost za roman “Arcueil” uručena je crnogorskom književniku, filmskom kritičaru i scenaristi Aleksandru Bečanoviću na svečanoj ceremoniji u Briselu, prenose Vijesti.

Talentovani Nikšićanin je naglasio da ova prestižna nagrada predstavlja priznanje i podsticaj ne samo za njega kao autora, već i za savremeno crnogorsko književno stvaralaštvo. On je ujedno ukazao na značaj koji ovakva priznanja imaju za privlačenje interesovanja međunarodnih izdavača, a samim tim i pristup široj čitalačkoj publici.

Osim našeg autora, dobitnici ovogodišnje Nagrade EU za književnost su i književnici iz Albanije, Bugarske, Češke, Grčke, Holandije, Islanda, Letonije, Malte, Srbije, Turske i Velike Britanije.

Evropski komesar za obrazovanje i kulturu Tibor Navračič čestitao je laureatima na izuzetnim umjetničkim ostvarenjima, naglasivši takođe i opšti društveni značaj književnosti kao pokretača dijaloga među kulturama i zajednicama.

„Vaša djela pomažu u izgradnji kulturnog tkiva koje povezuje Evropu,“ ocijenio je komesar Navračič.

Nagrada Evropske unije za književnost je priznanje za izuzetna ostvarenja novih literarnih talenata širom Evrope. Ova prestižna nagrada uspostavljena je, uz podršku Evropske komisije, u cilju afirmacije bogatstva savremene evropske književnosti i jedinstvenog evropskog kulturnog i jezičkog nasljeđa.

Bečanović će se večeras, 24. maja, predstaviti briselskoj publici, u društvu laureata iz Bugarske, Češke, Holandije i Letonije, na književnoj večeri u holandsko-flamanskom centru kulture deBuren u Briselu, organizovanoj uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore.

Na svečanosti koju su organizovali Evropska komisija, Savez evropskih i međunarodnih knjižara, Savjet evropskih književnika i Savez evropskih izdavača, nagradu crnogorskom umjetniku uručio je potpredsjednik Evropskog parlamenta Dimitrios Papadimulis.