Rekonstrukcija bazena u nikšićkom Sportskom centru, ukupne vrijednosti oko 1,2 miliona EUR, trebala bi da bude završena najkasnije do kraja marta ili početka aprila, saopšteno je nakon obilaska radova predstavnika opštine, Plivačkog i vaterpolo saveza Crne Gore i Elektroprivrede.

Predsjednik nikšićke opšine Veselin Grbović najavio je da, ukoliko rekonstrukcija bazena bude završena prema planu, 15. aprila u Nikšiću trebalo da bude odigrana utakmica preliminarne faze Svjetske lige, između Crne Gore i Francuske.

“Očekujemo da za oko 20 dana završimo radove na ugradnji keramike i podnog grijanja. Za nekoliko dana slijedi raspisivanje oglasa za nabavku bazenske tehnike, a planirano je da se kompletan posao završi krajem marta ili početkom aprila. Preduzećemo maksimalne mjere da se ispoštoju rokovi”, rekao je Grbović.

Prema njegovim riječima, nabavka termo tehnike je najskuplji dio rekonstrukcije bazena i trebalo bi da košta oko 550 hiljada EUR.

Selektor Vaterpolo saveza Crne Gore Vladimir Gojković kazao je da će završetkom bazena u Nikšiću dobiti mnogo bolje uslove za rad i napredak.

“Nije riječ o olimpijskom, ali jeste o zatvorenom bazenu od pedeset metara i moći ćemo da radimo ozbiljne pripreme za velika takmičenja, tim prije što imamo i teretanu u istom objektu, a Nikšić ionako ima druge neophodne uslove”, ocijenio je Gojković.

Prema njegovim riječima, završetkom bazena u Nikšiću, omogućavaju se uslovi, ne samo za bolji rad vaterpolista, već i povećanje broja kandidata za taj sport.

“Stvaraju se uslovi da se djecu iz Nikšića mogu početi baviti ovim sportom i pristizati u mlađe reprezentativne selekcije, što je veoma značajno s obzirom da imamo veoma mali broj igrača na raspolaganju”, rekao je Gojković.

Prema planovima rekonstrukcije nikšićkog bazena energetska efikasnosti i potrošnja na godišnjem nivou, kako se procjenjuje, morala bi biti ispod 100 hiljada EUR.

Računice nadležnih kazuju da je mjesečni račun za struju bazena prije započete rekonstrukcije bio 30 hiljada EUR, a sada ne bi trebao da premašuje sedam hiljada.

Tokom rekonstrukcije urađene su dvije bušotine od po 50 metara iz kojih treba da se obezbijedi voda za toplotne pumpe, što je, po ocjeni nadležnih, najisplativije rješenje za regulisanje temperature unutar bazena.

Zvršena je i staklena fasada, a riječ je o ”jednom od najkvalitetnijih rješenja u Crnoj Gori i radi se o staklu koje ima toplotnu provodljivost od 0,6, dok je prethodna bila blizu tri”.

Oko 1,1 milion EUR za rekonstrukciju obezbijeđeno je na donatorskoj večeri prije pola godine, a nikšićki bazen, kako je planirano, treba da bude baza nacionalnih vaterpolo selekcija, kao jedan od najboljih sportskih objekata u Crnoj Gori.

Bazen u Nikšiću izgrađen je 1972. godine, ali je bio kratko u upotrebi 2000. i 2001. godine, nakon čega je zbog velikih troškova održavanja zatvoren.