Bračni par iz Nikšića Luka i Snežana Sjekloća sa dvoje maloljetne djece žive u veoma lošim stambenim i materijalnim uslovima u naselju Dragova Luka, prenosi RTCG.

 

Nemaju stalno zaposlenje i korisnici su socijalne pomoći koja iznosi 95 eura zbog čega su iz NVO Banka hrane apelovali na građane i nadležne organe da im svako u skladu sa mogućnostima pomogne.

“Život u oronuloj kući je ispod svakog mogućeg praga dostojanstva. Zbog starosti i nemogućnosti mladog bračnog para da je održavaju, odavno nije više za stanovanje. U kući je upotrebljiva samo jedna prostorija u kojoj bi porodica boravila da su drva uspjeli da obezbijede za zimu. Djeca uzrasta od četiri i jedne godine ne mogu boraviti u potpuno nezagrijanom prostoru”, navode u saopštenju.

Luka je po profesiji auto mehaničar, ali kaže da nikako ne uspijeva da nađe posao, čak ni na određeno vrijeme. Tokom ljeta radi razne fizičke poslove do kojih može doći. Žali se što ga rijetko zapadne da radi više dana zaredom, već to bude jedan dan i opet danima ništa.

“Spreman sam da radim bilo šta za 100 eura mjesečno samo da djeci kupim hranu, drugo me ništa ne zanima. Nikada se do sada nikome nijesam obraćao za pomoć, nadao sam se biće posla, mlad sam, zdrav, hoću da radim – izboriću se za svoju djecu, biće bolje. Kako dani prolaze sve nam je gore, zato sam se odlučio da ispričam svoju muku, sa gorćinom”, kaže Luka, koji moli za bilo kakav posao.

Navode da u kući nema vode, a struja je davno isključena zbog neizmirenih dugovanja.

“Zbog navedenih problema, tokom zime, Luka sa starijim djetetom boravi kod svoje majke, koja i sama ne živi baš dobro, a Snežana kod svoje. U prostoriji u kojoj ponekad dođu da bi ‘bili porodica’ skoro namještaja da nema, samo jedna stara ugaona garnitura i hladna peć na drva”, piše u saopštenju.

“Svoje breme nemaštine smo prenijeli i na svoje roditelje kod kojih boravimo, grijemo se i hranimo. Pored svog doma ja i Snežana živimo kao izbjeglice, pogotovo zimi sa tugom. Razdvojeni smo, iako smo porodica. Povremeno se viđamo”, kaže Luka.

Ističu da su Sjekloćama potrebna drva za ogrijev, hrana, sredstva za higijenu, ali i sve ostalo (odjeća, obuća, pokućstvo, suđe, materijal za adaptaciju kuće, namještaj, novac za izmirenje troškova struje).

Dodaju da je Banka hrane CG pomogla sa hranom i sredstvima za higijenu, ali to nije dovoljno.

“Ovoj porodici treba veća podrška i pomoć. Molimo gradonačelnika Nikšiča, Centar za socijalni rad Nikšića, kao i Ministarstvo rada i socijalnog stranja da spase iz čeljusti siromaštva jednu mladu, zdravu porodicu, željnu rada i napretka”, apeluju iz Banke hrane.

Svi koji mogu novčano pomoći mogu to uraditi:

PRVE BANKE CRNE GORE na broj 535-0100100610595-75 NA IME LUKA SJEKLOĆA