Miroslav (50) i Veselin Backović (48) su Nikšićani koji žive u centru grada, u uslovima koje je teško opisati riječima. Stare stvari su jedino pokućstvo koje Backovići imaju, a prostorija na pretek koje se ne mogu koristiti.

Podovi su propali, pa morate voditi računa gdje stajete. Zidovi su opali, prozori zakrpljeni, bez struje su više od tri godine. Moglo bi se reći da žive u nemogućim uslovima. I sami su lošeg zdravstvenog stanja, a žive u kući koja je sagrađena prije više od stotinu godina. Sa primanjima koja imaju, braća ne uspijevaju da obezbijede ni osnovno za život. Roditelji su im preminuli prije tridesetak godina i od tada je sve krenulo kako ne treba, kaže Miroslav za naš portal.

Backovici 4

Kuća se nalazi u samom centru grada, a opet izgleda, daleko od očiju javnosti.

„I 200 godina ima od kad je ovu kuću moj prađed kupio, pa je kasnije dograđena. Ovu i kuću do je kupio kad su Turci počeli da napuštaju Crnu Goru, to je bilo 1890. godine”, priča Miroslav.

Dok smo razgledali kuću Veselin je nastavio da nam priča:

„Ne može se ovo renovirati jer za to treba više novca nego da se kuća ponovo napravi. Sve je propalo. Struja nam je isključena ima više od tri godine. Najbitnije je da se renovira krov, definitivno krov da se ponovo stavi. Gore ložimo i tako se grijemo, kuvamo nešto na tom šporetu.”

Backovici 3

Veselin prima 150 eura očeve penzije, a Miroslav od Socijalnog dobija 64 eura.

„Radnog staža imam tri godine. Radio sam u Željezari i Vodovodu. Brat nikad nije radio, naslijedio je očevu penziju. Iskreno da vam kažem, nijesam više sposoban da toliko radim, možda bih ipak mogao nešto pokušati, ne znam, vidjeću”, priča pedesetogodišnji Miroslav.

Sami su nam ispričali da je pomoć zadnjih dana stizala sa svih strana.

„Hrana, ćebad, kreveti, cipele, pantalone, sve što nam je potrebno došlo nam je. Ja vjerujem teško se živi, tako da nam je teško kad neko donosi pomoć. Ali ako ko može, malo hrane i ništa više”, kaže nam Veselin.

Pitali smo ih kakva pomoć im je neophodna, pa nam je Veselin na to odgovorio:

„Sramota me i ne volim da tražim od ljudi, već da sam uradim sve što mogu. Recimo da nam daju stan ili neku sobicu, gdje bi smo brat i ja živjeli, to nam je najpotrebnije.”

Backovici 2
Od nikšićkog Crvenog krsta su dobili hranu za desetak dana, a obišli su ih i predstavnici Centra za socijalni rad. Veliki broj građana se javio sa željom da pomognu Backovićima.

On i brat nijesu navikli na toliku pažnju i zahvalni su svima koji su im izašli u susret.

Ovim putem redakcija portala Mladi Nikšića apeluje na sugradjane i sugradjanke koji su u mogućnosti, da pomognu Backovićima.