Atletski savez Crne Gore saopštio je da će morati da obustavi svoje aktivnosti.
Navode da će biti prinuđeni da otkažu realizaciju programa, kao što su pripreme u zemlji i inostranstvu, a već su obustavili prvo međunarodno takmičenje – Prvenstvo Balkana u polumaratonu, koje se održava 9. aprila u Tirani.
“Crnogorska atletika je u prošloj godini ostvarila najbolje rezultate u istoriji svog postojanja. To su dvije ostvarene olimpijske norme i finale Marije Vuković na Olimpijskim igrama u Tokiju. Marija nije dugo čekala i zablistala je ponovo na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu sa izvanrednim rezultatom 195 cm, koje joj je donijelo četvrto mjesto. Nešto ranije, Vuković se okitila i srebrnom medaljom na Balkanskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu, gdje učestvuju 22 zemlje”, napominju iz Saveza.
Rukovodstvo Saveza sa optimizom je projektovalo da crnogorska atletika ima potencijal i da je realno za očekivati da 2024. u Parizu budu ostvarene četiri olimpijske norme.
“Naglašena je potreba aktivne i veće podrške od strane države. U protekla tri mjeseca crnogorski atletski sport je bio bez podrške države. Uspjeh Marije Vuković na Svjetskom dvoranskom prvenstvu, osvojeno četvrto mjesto i osvojena medalja na Balkanskom prvenstvu je ostvaren bez podrške i ulaganja države. ASCG je sve morao sam da realizuje. Na posljednjoj sjednici upravnog odbora ASCG, održanoj 28. 03. 2022.godine, odlučeno je da se ASCG obrati MNPKS, kao i Upravi za sport u cilju hitnog zakazivanja sastanka na kome bi se skrenula pažnja, riješile neke dileme i nejasnoće u vezi raspodjele sredstava, ali su svi ostali nijemi. Predstavnici Saveza su od v.d. direktora Uprave za sport i mlade prije raspodjele sredstava bili informisani da će dobiti mnogo veća finansijska sredstva od prošle godine sa napomenom da smo to rezultatima zaslužili i da se crnogorska atletika na listi Olimpijskog komiteta nalazi u prvoj kategoriji sportova. Raspodjelom sredstava smo upoznati putem medija, tj. odlukom v.d. direktora Uprave za sport i mlade da je pored ostalih, Atletskom savezu CG određeno suma koja je manja od prošlogodišnje i ako je atletika imala značajno bolje rezultate, najbolje u atletskoj istoriji Crne Gore”.
Navode da su upoznati da ova sredstva, “dodijeljena Atletskom savezu su ravna programu jednog vrhunskog atletičara iz našeg komšiluka.”
“Takođe, Atletskom savezu Crne Gore je raspodijeljeno najmanje sredstava od svih država u okruženju, a naši atletičari su bili uspješniji od mnogih. Opredijeljena sredstva ne zadovoljavaju ni 45 odsto od traženih sredstava za tekuću godinu. Postavljamo pitanje – zašto se ovo radi? Takođe, začudila nas je i izjava direktora da je on odlučivao o visini stipendija za pojedine sportiste i opredjeljivao sredstva u skladu sa svojom procjenom. Sastankom smo željeli da saznamo, jesu li to posebna sredstva za sportiste, a koja ne spadaju u opredijeljena sredstva, jer nam je v.d. direktor obećao da će on finansijski valjano reagovati prema atletici po diskrecionom pravu koje on ima. Obavještavamo javnost da će ASCG biti prinuđen da otkazuje realizaciju programa najboljih sportista, kao što su pripreme u zemlji i inostranstvu, što bi imalo nesagledive posledice po atlletski sport i sve sportiste pojedinačno, gdje se nalazi i Marija Vuković. ASCG je već obustavio prvo međunarodno takmičenje – Prvenstvo Balkana u polumaratonu, koje se održava 9. aprila u Tirani, za koje su bila prijavljena četiri takmičara. Takmičenje je otkazano zbog nedostatka finansijskih sredstava.”.
Napominju da je rukovodstvo Saveza u predhodna tri mjeseca putem raznih pozajmica, snalaženja i odlaganja realizovalo programe sportista nadajući se da će dobiti finansijska sredstava.
“Rezultati naših sportista nijesu adekvatno prepoznati i ovo je posljednji apel i vapaj nadležnim u državi Crnoj Gori i onih koji odlučuju o sudbini sporta, da kraljica sportova mora dobiti mnogo bolji tretman. Nadamo se da će ponovnom raspodjelom u skladu sa dokumentacijom koju je Savez dostavio, kao i u skladu sa pravilnikom i kriterijumima za dodjelu sredstava, komisija uzeti u obzir, prepoznati rezultate i potrebe atletičara i ASCG, te na taj način omogućiti normalno funkcionisanje. Ove godine naše najbolje seniore očekuje Evropsko prvenstvo u Minhenu i Svjetsko prvenstvo u Oregonu, kao i veliki broj evropskih i balkanskih takmičenja u kategoriji seniora, juniora i mlađih juniora. Takođe, tu su i mnogobrojna nacionalna takmičenja u svim kategorijama, kao i mnogobrojne aktivnosti iz plana i programa za 2022. godinu. Apelujemo da se naše molbe pravilno sagledaju i riješe urgentno, jer je to zajednička obaveza svih nas prema rezultatima koje je crnogorska atletika postizala u kontinuitetu sa finansijski vise nego skromnim sredstvima. Molimo da ne urušavate sport koji postiže i realno ima mogućnosti za najveće evropske i svjetske rezultate. Dajte da zajedno radimo za dobrobit crnogorske atletike i sporta kao opšteg interesa”, saopšteno je iz Atletskog saveza Crne Gore.