vakcina

Kompanija AstraZeneca podnijela je zahtjev Evropskoj agenciji za ljekove (EMA) za odobravanje vakcine protiv COVID-19 koju je razvila u saradnji sa Univerzitetom Oxford, javlja Anadolija.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, juče je na pres konferenciji saopštila da Crna Gora želi prvo vakcine sa evropskim sertifikatom, te da žele da pregovaraju sa Fajzerom i sa AstromZenekom.
EMA je saopštila da je kompanija AstraZeneca podnijela zahtjev za uslovno odobrenje stavljanja u promet vakcine koju je razvila u saradnji sa Univerzitetom Oxford.
U saopštenju se navodi da EMA već nekoliko mjeseci razmatra efikasnost vakcine AstraZeneca/Oxford te da bi odgovor na zahtjev mogao stići 29. januara.
U slučaju da EMA donese odluku o preporuci za odobrenje, vakcina AstraZeneca/Oxford biće treća vakcina čija je upotreba dozvoljena u EU-u.
EMA je ranije odobrila vakcine protiv koronavirusa koje su razvili Pfizer/BioNTech i američka farmaceutska kompanija Moderna.
Vakcina AstraZeneca/Oxford protiv koronavirusa odobrena je 30. decembra za hitnu upotrebu u Velikoj Britaniji, a imunizacija ovim vakcinama počela je 4. januara.
Izvor: RTCG