Međunarodni ultramaraton na 50 kilometara biće održan 26. marta u Podgorici. Ultramaraton u našem glavnom gradu održava se od 2000. godine, a ultramaratonci će i ove godine trčati Ulicom crnogorskih serdara, pored brda Ljubović.

 

Kružna staza duga je kilometar, a ultramaratonci će sedmu godinu uzastopno trčati na 50 kilometara. Vremenski limit za takmičenje je ograničen na šest sati, pa će zvaničan rezultat važiti samo onim takmičarima koji 50 kilometara pređu za to vrijeme.

Ultramaraton će biti i zvanično prvenstvo Crne Gore, a održava se u okviru manifestacije Dan trčanja Podgorice. U okviru ultramaratona predviđene su trke učenika od prvog do četvrtog razreda na 400 metara, pionirki na 600, pionira i juniorki na 800, juniora na hiljadu metara, seniorki na pet hiljada i seniora na deset hiljada metara. Saopšteno je da će trke na pet i deset kilometara biti i zvanično prvenstvo Crne Gore na cesti. Biće održan i bacački miting, u Tološkoj šumi, u bacanju kugle, u svim uzrastima memorijal ,,Vojo Vračar“, u čast istaknutog crnogorskog atletičara.

,,Cilj manifestacije je promocija atletike i zdravog života za sve uzrasne kategorije. U svim disciplinama manifestacije očekujemo da se takmičiti preko 500 učesnika. Na ultramaratonu se očekuje nastup takmičara iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Rusije, Slovenije, Francuske i Crne Gore. U glavnoj trci na 50 kilometara očekujemo nastup preko 50 ultramaratonaca“, kazao je Milorad Backović, predsjednik Organizacionog odbora.

Tehnički organizator manifestacije je atletski trkački klub Podgorički maraton, a pokrovitelji Sekreterijat za kulturu i sport Glavnog grada, Uprava za mlade i sport i Atletski savez. Promoter manifestacije je Mileta Božovic, prvi Crnogorac koji je istrčao ultramaron od 100 kilometara.

Titulu najizdržljivijeg čovjeka Crne Gore brani Željko Milović iz AK Nikšić (3:38,57), dok u ženskoj konkurenciji najbolja je bila Rada Miladinović iz ATK Podgoričkog maratona (5:58,01).