Apple gasi iTunes

Kompanija Apple je počela sa uklanjanjem aplikacija sa svog App Storea koje krše pravila o dijeljenju podataka o lokaciji korisnika s trećim stranama bez saglasnosti, prenosi Antena M.

Radi se o kršenju članova 5.1.1 i 5.1.2 pravilnika kompanije App Store Guudlines u kojima se navodi da aplikacije ne smiju slati podatke o lokaciji trećim stranama bez saglasnosti korisnika, niti ih koristiti u nedozvoljene svrhe.

Developeri koji su prekršili pravila su obaviješteni, pa ih je Apple informisao da njihove aplikacije nisu u skladu s novom evaluacijom.

Među tim aplikacijama su one koje ne pružaju dovoljno jasne informacije korisnicima o onome šta se događa s njihovim podacima nakon što budu prikupljeni.

Appleovi potezi vjerovatno imaju veze sa zakonom o zaštiti podataka koji će u Evropi na snagu stupiti 25. maja. Nova pravila nalažu da kompanije moraju da dobiju jasno odobrenje korisnika čije podatke prikupljaju.

To znači da će kompanije morati od korisnika češće da traže saglasnost za korišćenje podataka ili jasnije naglašavati da koriste podatke, piše Klix.

Developeri koji žele da vrate aplikacije na App Store moraju da uklone svaki kod, framework ili alat za razvoj softvera koji se odnosi na dijeljenje podataka o lokaciji s trećim stranama, nakon čega će uslijediti nova provjera.

Još uvijek nije poznat tačan broj uklonjenih aplikacija sa App Storea.