Iz Nacionalne turističke organizacije saopšteno je da je u petak u Crnoj Gori boravilo 14,7 hiljada turista, što je 51 posto brojke na isti dan 2019. godine.
Vršiteljka dužnosti direktora NTO, Ana Tripković Marković, kazala je Vijestima da imaju razloga da budu zadovoljni početkom turističke sezone imajući u vidu turistički promet koji je ostvaren prethodnih sedmica.
“Pozitivne trendove turističkog prometa sa emitivnih tržišta zabilježili smo tokom cijelih praznika, a dobra posjeta nastavljena je i u sedmici za nama. O tome svjedoče i podaci lokalnih turističkih organizacija od petka, kada je u Crnoj Gori boravilo oko 14,7 hiljada turista, što je 51 odsto ostvarenog turističkog prometa u odnosu na isti dan 2019, a što takođe predstavlja i skok od oko 20 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu, odnosno prvomajske praznike”, rekla je Tripković Marković.
Iz Vlade je ranije saopšteno da očekuju da ova sezona bude na nivou 60 do 65 odsto one iz 2019. godine. Prošle godine je zbog pandemije i mjera zatvaranja tadašnje Vlade realizovana svega oko 15 odsto prometa iz 2019. godine.
“Najveći broj gostiju proteklih dana boravio je na budvanskoj rivijeri i drugim primorskim gradovima, dok sjeverne i centralne opštine bilježe solidnu posjetu. Kada je riječ o očekivanjima za predstojeću sezonu, imamo razloga da budemo optimistični imajući u vidu interesovanje turista i najavljene avio-linije tokom ljetnjih mjeseci”, kazala je Tripković Marković.
Prema njenim riječima, ono što je prioritet, uporedo sa promotivnim aktivnostima, jeste stabilizacija epidemiloške situacije u zemlji, kako bi turistima poslali poruku da je Crna Gora odgovorna i bezbjedna destinacija.
“U tom kontekstu raduju odluke Švajcarske i Njemačke koje su prethodnih dana uklonile Crnu Goru sa liste visokorizičnih područja, kada je u pitanju pandemija virusa covid-19, a nadamo se da će ubrzo, pored Njemačke, i druge zemlje EU dati preporuku svojim građanima da mogu putovati u Crnu Goru bez posebnih ograničenja, što će usloviti i veći dolazak turista”, navela je Tripković Marković.