Srednjoškolci

Svakodnevno možete čuti o zastrašujućim posljedicama neodgovornog ponašanja čovjeka prema okolini. Po svemu sudeći, čovječanstvo već kasni sa preduzimanjem mjera za ublažavanje klimatskih promjena, a zemlje Zapadnog Balkana uveliko kasne za EU u ovom segmentu, pa jedino što preostaje je da se vjeruje da edukacija mladih predstavlja osnovu u borbi za zeleniju budućnost.

U sklopu projekta Mladi ambasadori pozitivnih promjena Zapadnog Balkana, 5. i 6. decembra 2022. godine realizovana je dvodnevna online radionica za srednjoškolce i studente pod nazivom “Izazovi neefikasne potrošnje i održivi potrošački modeli“.
Radionica je okupila 264 učesnika iz 9 srednjih škola i 5 akademskih institucija iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji su pored usvajanja teorijskog znanja, imali priliku da praktično primijene naučeno znanje, međusobno diskutuju i zajedno rade na rješavanju problema. Cilj edukacije je osim transfera znanja, i umrežavanje institucija i mladih koji su angažovani u segmentu zaštite životne sredine, te podsticanje učesnika na djelovanje u ovom polju.
Edukativna sesija prvog dana započela je temama:
· Prirodni resursi, globalna zagađenost i klimatske promjene,
· Okvir EU politika: Zelena Agenda za Zapadni Balkan i
· Cirkularna ekonomija u funkciji održive potrošnje.
Prvi dan radionice je zaokružen praktičnom sesijom u kojoj su učesnici uz pomoć predstavljenog alata računali vlastiti ekološki otisak na osnovu životnih potrošačkih navika. Na ovaj način, osim proračunavanja emisija stakleničkih gasova, detektovali smo i vlastita kritična područja u kojima su neophodne promjene.
Entuzijazma nije nedostajalo ni u toku drugog dana radionice. U drugoj edukativnoj sesiji, učesnici su imali priliku učiti o:
· SDG 12 – Potrošački sistemi, konzumerizam i njegov uticaj na okolinu,
· Razvoj zelenih biznisa, zeleni proizvodi i usluge i
· Zero waste lifestyle – Kako živjeti sa nula otpada?
Nakon teorije, uslijedila je interaktivna sesija u kojoj je akcenat stavljen na rad u grupama i zajedničko mapiranje problema u oblasti neefikasne potrošnje resursa i predlaganje rješenja kroz zajedničku diskusiju. Na kraju radionice, riječ su imali učesnici koji su prezentovali svoje prijedloge i time pokazali da su mladi zaista sposobni da budu nosioci promjena u društvu.
Nakon realizacije radionice, naredna projektna aktivnost su sedmodnevni izazovi za mlade u okviru kojih će imati priliku izraziti svoje prijedloge za unapređenje kroz praktičnu primjenu i kreiranje eseja.
Projekat je do sada okupio 9 srednjih škola koje su se zvanično uključile u realizaciju projektnih aktivnosti:
· Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš,
· Elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić” Podgorica,
· Srednja tehnička škola „9. Maj“ Bačka Palanka,
· Srednja građevinsko-geodetska škola „Inženjer Marko Radević“ Podgorica,
· Gimnazija „Isidora Sekulić“ Novi Sad,
· Srednjoškolski centar „Hadžići“ Hadžići,
· Srednja stručna škola “Spasoje Raspopović” Podgorica,
· Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Nikšić, i
· Gimnazija “Muhsin Rizvić” Breza.
Probleme neefikasnih potrošačkih navika na Balkanu prepoznao je Fond za Zapadni Balkan (Western BalkansFund – WBF) i odlučio finansijski podržati realizaciju projekta Mladi ambasadori pozitivnih promjena. Projekat je započeo 15. juna, a tokom 7 mjeseci trajanja projekta, realizuju ga zajedničkim snagama Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH), Inženjeri zaštite životne sredine – EEG iz Novog Sada (Srbija) i Crnogorski centar energetske efikasnosti – CCEE iz Podgorice (Crna Gora)
SrednjoškolciSrednjoškolciSrednjoškolci