Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) uputila je dopis Ambasadi Republike Turske u Podgorici u vezi sa aktuelnom situacijom u nikšićkoj Željezari Toščelik. 

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković u dopisu ambasadi te zemlje navodi kako se Crna Gora u zadnje tri decenije nalazi u tranzicionom procesu u okviru kojeg je dominantno mjesto imao proces privatizacije društvene imovine.

“Nažalost, proces privatizacije u Crnoj Gori nije ni približno ostvario najavljena očekivanja da će privatizacija donijeti nove investicije, nove tehnologije, nova radna mjesta. U suštini, niti jedna privatizacija u Crnoj Gori nije dala takav rezultat. Naprotiv, privatizacije su uglavnom obavljene sa promašenim strateškim partnerima, dok kupo-prodajni ugovori nijesu sadržali socijalne programe za zaposlene – tehnološke viškove ili su oni bili veoma loši”, navodi Keković.

Takva sudbina, kako je istakao, zadesila je i Željezaru Nikšić – nekadašnji industrijski gigant koji je prodat kompaniji Tosyali kao strateškom partneru iz Turske, o čemu svjedoči i situacija koja je ovih dana aktuelna u toj fabrici.

Ističu da je 229 njihovih kolega, dugogodišnjih radnika Toščelika, suočeno jednostranom odlukom poslodavca da obustavi proizvodnju i proglasi ih tehnološkim viškom, pretvarajući ih u socijalne slučajeve i ostavljajući njih i članove njihovih porodica bez osnovnih egzistencijalnih primanja.

“Imajući navedeno u vidu, a zabrinuti za sudbinu naših kolega i njihovih porodica, kao i za opstanak ovog poslednjeg industrijskog giganta u metalskom kompleksu, ovim Vam se obraćamo sa molbom da sa pozicije Vašeg autoriteta intervenišete prema vlasniku Toščelika (kompanija Tosyali) kako bi nastavio proizvodnu djelatnost u toj kompaniji i omogući pravo na rad za 229 zaposlenih. Takođe, s obzirom da je vlasnik Toščelika izrazio jasnu namjeru prodaje ove fabrike, kao i da postoji veoma zainteresovan kupac koji je spreman da nastavi proizvodnju i očuva sva postojeća radna mjesta, molimo Vas da pozovete Tosyali kompaniju na korektnost u ponudi prodajne cijene ove fabrike, koja je u ovom trenutku daleko iznad cijene koju su platili prilikom kupovine fabrike, a koja je iznosila 15 miliona eura”, rekao je Keković.

Zatražio je i sastanak sa predstavnicima sindikata kako bi ih u neposrednom razgovoru bliže upoznali sa aktuelnom situacijom.