Analizirajući počinjene prekršaje kao i uzroke saobraćajnih nezgoda, službenici saobraćajne policije su utvrdili da je značajan broj ovih nezgoda u prethodnom periodu prouzrokovan od vozača koji su tokom upravljanja vozilom koristili mobilni telefon, saopštila je Uprava policije, a prenosi Antena m.

Pored svakodnevnih preventivnih i planskih aktivnosti koje realizuju, službenici saobraćajne policije su u okviru pojačane kontrole saobraćaja, 19. februara sproveli akciju “Mobilni telefon” kada su u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima registrovali i sankcionisali 223 vozača koji su koristili mobilni telefon dok su upravljali vozilom.

“Koristimo priliku da podsjetimo vozače da je izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koje su stupile na snagu prije nekoliko dana propisano da vozač tokom vožnje telefonski uređaj može koristiti uz pomoć opreme koja omogućava njihovu upotrebu bez korišćenja ruku – “handsfree”.

Još jednom apelujemo na vozače da tokom vožnje ne koriste mobilni telefon ili da to čine na bezbjedan, propisan i zakonom dozvoljen način, upotrebom “handsfree” opreme.

Svakim drugim postupkom i neodgovornim ponašanjem ugrožavaju svoj život, kao i živote ostalih učesnika u saobraćaju.

Policijski službenici će i u narednom periodu nastaviti pojačane kontrole učesnika u saobraćaju čineći sve iz svoje nadležnosti kako bi doprinijeli smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, sa posebnim akcentom na kontrolu vozača koji tokom vožnje koriste mobilni telefon”, navodi se u saopštenju.

loading…