Nevladine organizacije “Hiperion” i “LGBT Forum Progres” organizovaće u Nikšiću “Akademsku šetnju ponosa”, čiji glavni cilj će biti reafirmacija vrijednosti Univerziteta Crne Gore,sa akcentom na antidiskriminatornu politiku u Crnoj Gori, navodi se u pozivu koji su uputile kolegama i građanima.

Kroz podršku ovoj manifestaciji, prema njihovim riječima, realizovaće se, ne samo prava LGBT osoba, već kompletna ljudska prava, slobode i demokratska načela crnogorskog društva.

“Vjerujemo da se kroz realizovanu manifestaciju  pruža podrška daljem razvoju otvorenog i demokratskog Univerziteta Crne Gore i ukupnog akademskog okruženja a studentskim liderima prilika da budu orijentisani prema društvenim potrebama vremena u kojem univerziteti ostvaruju svoju misiju”, navodi se u saopštenju.

Skup je uredno, i u skladu sa zakonom prijavljen policiji,a predstavlja reakciju čelnika ovih NVO na tretman od strane Vijeća studenata Filozofskog fakulteta i dijela Uprave te akademske ustanove u nastojanjima da organizuju tribinu posvećenu ljudskim pravima LGBT osoba.

“Dekan prof.dr Goran Barović, obavjestio nas  je da ne može dozvoliti  organizovanje tribine zato što to nije podržalo Vijeće studenata. I pored kamufliranog sadržaja i lijepe retorike, Vijeće ne odražava njihovo minulo terensko ponašanje. Oni su i prije dekanove odluke znali, i tvrdili su, da se tribina neće održati, da joj nije dobar tajming, kao i da šteti ugledu fakulteta. Uz to, organizovali su i peticiju za i protiv LGBT tribine, na koju su se i pozvali. Kazali su da su dužni da poštuju većinsko opredjeljenje studenata FF”, kaže se u daljem tekstu saopštenja.

Organizatori su optužili studenstke lidere za širenje homofobije, spinovanje javnosti i ugrožavanje osnovnih prava, navodeći da je žrtva njihovog plana postao i sam dekan Barović.

“Uz potpuno uvažavanje autonomije, mislimo da je dekan podlegao pritisku grupe homofobnih studentskih lidera, i uputio nas da zahtjev za održavanje tribina  podnesemo naredne akademske godine”, piše u saopštenju.

Događaj je planiran za 24. april u 15:30 ispred zgrade Filozofskog fakulteta ,a organizatori su istakli da kroz mirno javno okupljanje žele da podsjete na to da ljudska i manjinska prava bilo kog pojedinca ne mogu i ne smiju zavisiti od raspoloženja većine.

Poziv  su, u ime svojih organizacija, uputilii predsjednica NVO “Hiperion” Kristina Rakočević i izvršni direktor “LGBT Foruma Progres ” Stevan Milivojević.