Preduzeće Agroglob iz Novog Sada, koje je većinski vlasnik Nikšićkog mlina, kupilo i Mlin Jastreb iz Spuža.

Mlin Jastreb je bio vlasništvo Heta asset resolution leasing Podgorica.

Izvršni direktor Nikšićkog mlina, Mitar Jokić, kazao je Pobjedi da će u prvoj fazi biti otvoren centar za trgovinu žitaricama, iz kojeg bi se proizvodi izvozili u Albaniju i preko Luke Bar na druga tržišta.

Centar bi bio “ispomoć” u poslovanju Fabrici stočne hrane u Spužu, koju je nedavno kupio Nikšićki mlin, takođe vlasništvo Agrogloba.

Rekonstrukcija Fabrike stočne hrane je u toku i krajem godine bi trebalo da počne da radi. U drugoj fazi predviđena je rekonstrukcija i stavljanje u upotrebu spuškog mlina, pekare, tri silosa kapaciteta 30 hiljada tona žita i drugog magacinskog prostora.

Na taj način će novi vlasnik oživjeti spušku firmu, koja nije radila posljednjih pet godina i zaokružiti proizvodnouslužnu cjelinu koju čine Nikšićki mlin, Fabrika stočne hrane, Mlin Jastreb i Centar za trgovinu žitaricama.

Ta cejlina će, prema riječima Jokića, biti strateški važna za opštine Danilovgrad i Nikšić, ali i ukupnu ekonomiju Crne Gore.

Nikšićki mlin, jedan od najsavremenijih u regionu, dnevno samelje 200 tona ili 40 hiljada tona godišnje, čime podmiruje 40 odsto potreba potrošača u Crnoj Gori. Mlin izvozi i na tržišta Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije.

Firmu je privatizovalo preduzeće Jastreb, vlasnika Gorana Kalezića, 2006. godine. Spuški mlin je sedam godina kasnije ušao u stečaj, zbog duga od skoro pet miliona EUR, a 57 radnika traži isplatu zarada i povezivanje staža za pet godina.

U kompaniji je u junu 2013. proglašen bankrot, a stečajni upravnik je priznao 4,94 miliona EUR ukupnih potraživanja.