Premijer Dritan Abazović kazao je da je odlaganje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova koju je najavio mandatar Milojko Spajić, legalna ali i poručio da se moraju imati u vidu i dodatni troškovi ako do toga dodje.
Abazović je na sjednici Vlade rekao da u ovom trenutku ne postoji nikakva prepreka da proces počne u planiranom terminu.
„Mi imamo samo postupanje u skladu sa uredbom, uredba mora da se promijeni“, naveo je Abazović.
On je poručio da svako može legitimno fonositi odluke ali i „da od toga ne pravimo bauk“.
“Moramo da razmišljamo i o ovome što je jutros bila informacija, o dodatnim troškovima ako se proces odloži, mislim da je to isto važna stvar. Smatram da potpuno legitimno mogu da donose odluke na način na koji misle da treba“, kazao je Abazović.
On je rekao da je, što se 43. Vlade tiče, za njih to pitanje u proceduralnom smislu arhivirano.
„Svaka radnja može da počne onako kao što je zamišljeno. Sve ostalo je potpuno legitimno. Hoće li stvoriti konfuziju, troškove, hoće li se opet odlagati, ostaje da se vidi”, naveo je Abazović.
Ministar finansija Aleksandar Damjanović uputio je molbu Upravi policije da se angažuje povodom dopisa, koji je Monstat uputio 16. i 23. oktobra, o procjeni bezbjednosti popisivača i instruktora generalno na nivou Crne Gore.
On je kazao da su u utorak neovlašćena lica ometala rad popisivača, instruktora i opštinske popisne komisije, u iznajmljenim prostorijama u zgradi Opštine Ulcinj.
“O tome je napravljena službena zabilješka i data izjava u Upravi policije”, rekao je Damjanović.
On je poručio da je Monstat apsolutno spreman, zajedno sa aktuelnom Vladom, da sprovede popis od 1. do 15. novembra.
Izvor: Agencija MINA