ABA liga je zvaničnim saopštenjem stavila tačku na sezonu nakon što je danas održana Skupština lige.

Neće biti šampiona za sezonu 2019/20, niti ispadanja iz elitnog ranga, dok su pozivnice dobili Borac iz Čačka i Split, pa će naredne sezone liga umjesto 12 brojati 14 klubova, pišu Vijesti.

“Skupština ABA lige održana 27.5.2020. putem video linka, detaljno je analizirala situaciju nastalu usled pandemije virusa COVID-19 i donijela niz odluka koje će i u ovom veoma delikatnom trenutku, za sport i sve sfere života uopšte, osigurati dalje unapređenje takmičenja. Poslije analize svih mogućih opcija, Skupština ABA lige odlučila je da otkaže nastavak sezone 2019/20. u 1. ABA ligi, 2. ABA ligi i U19 ABA liga šampionatu.

Pored velike želje i iscrpljenih svih mogućnosti da se sezona završi na terenu, klubovi ABA lige su na prvo mjesto stavili zdravlje igrača, navijača, stručnih štabova i svih onih koji učestvuju u organizaciji utakmica”, stoji u saopštenju.

Prisustvo i razvoj virusa COVID-19, još uvijek nosi veliki broj ograničavajućih faktora. U tom pogledu, zemlje koje pokrivaju takmičenja ABA lige nisu u istoj situaciji, što klubove stavlja u različite pozicije, ograničava mogućnosti okupljanja ekipa poslije više od dva mjeseca pauze i onemogućava sprovođenje adekvatnog trenažnog procesa, što su ključni faktori za bezbjedan nastavak sezone.

Skupština ABA lige je odlučila da se sezona 2019/20. završi bez imenovanja šampiona u svim takmičenjima.

Istovremeno, Skupština ABA lige je zaključila da je u ovom trenutku, ključno svu energiju usmjeriti ka organizaciji sezone 2020/21. koja će, s obzirom na specifičnost situacije, sa sobom nositi izuzetno velike izazove.

Sa ciljem daljeg jačanja takmičenja, Skupština ABA lige odlučila je da 1. ABA liga u sezoni 2020/21. bude proširena na 14 klubova.

Pored 12 klubova iz sezone 2019/20. (Budućnost Voli, Cedevita Olimpija, Cibona, Crvena zvezda, FMP, Igokea, Koper Primorska, Krka, Mega Bemaks, Mornar, Partizan, Zadar), Skupština ABA lige odlučila je da za sezonu 2020/21. specijalne pozivnice dodeli Borcu i Splitu.

Skupština ABA lige odlučila je da 2. ABA liga u sezoni 2020/21. broji 12 klubova na osnovu rezultata u nacionalnom šampionatu.

Svih šest zemlja pod okriljem takmičenja ABA lige (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Hrvatska) imaće po dva predstavnika. U slučaju da se iz neke države ne prijave klubovi koji su to pravo stekli na osnovu rezultata, upražnjena mjesta biće popunjena sa specijalnim pozivnicama.

Skupštini ABA lige takođe je donijela odluku da advokatski timovi Crvene zvezde i ABA lige potpišu sporazum o vansudskom poravnanju u skladu sa odlukama Skupštine, čime će se na miran način riješiti sudski spor”, navodi se u saopštenju.