Širom Evrope sjutra će biti obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, kojima se obilježavaju završetak Drugog svjetskog rata u Evropi i početak stvaranja Evropske unije.

Ove godine navršava se 72. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata i 67 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.
Ta dva važna dogadjaja u istoriji Evrope biće obilježena nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu.
U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice zemalja na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.
Institucije EU tradicionalno 9. maja otvaraju vrata za građane, a predstavništva EU širom svijeta, organizuju različite aktivnosti i skupove namjenjene građanima, poput debata, koncerata i posjeta.
U Rusiji, na dan kada je 1945. godine Njemačka kapitulirala čime je u Evropi završen Drugi svjetski rat, organizuje se tradicionalna vojna parada na Crvenom trgu u Moskvi na kojoj se prikazuju ruska vojna dostignuća.
Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastajanju EU.
Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Njemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.
Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.
Evropska unija ove godine obilježava svoj dan suočena sa nizom izazova, prije svega sa odlukom Velike Britanije da istupi iz Unije i sve češćim pozivima da se odnosi unutar Unije preurede.