Međunarodni dan žena ili Osmi mart je dan posvećen ženama i slavi se svake godine 8. marta, a nastao je kao dan borbe žena za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

 

Sugrađani koji su bili voljni da odgovore na našu anketu davali su različite odgovore, ali je bilo i nekoliko njih koji su bili veoma iskreni u vezi sa svojim planovima i očekivanjima na ovaj praznik.

Marija. 24 godine, student engleskog jezika, na naše pitanje odgovorila je da nema stav prema osmom martu niti je to bitno za nju.

,,Osmi mart ne doživljavam ništa posebno niti obraćam pažnju na taj datum…”, poručuje ona.

,,Ne, ne proslavljam, kada sam bila dijete jedino tada sam dobijala poklone, sada već ne’’. govori 36 -godišnja Nataša, trgovac.

,,Žene bi trebale da dobijaju poklone češće, a ne samo za dan žena. Valjda je i ova kriza učinila svoje…’’, izjavila je za anketu Slavica (54), penzioner.

Većina muškaraca planira da damama za Dan žena, 8. mart pokloni cvijet, knjigu ili bombonjeru. Nikšićani važe za velike kavaljere i poštovaoce ženskih praznika, te se nerijetko odlučuju da svojim damama poklone putovanje.

Milica (32) , učiteljica u osnovnoj školi navodi da svake godine dobije veliki broj ruža i karanfila, te razne knjige i čokolade od svojih učenika.

,,Mislim da najviše poklona dobijemo mi učiteljice, svakako da nam prija pažnja ali nema potrebe za tolikim poklonima’’, poručuje ona.

Ana (40), zdravstveni radnik, kaže da svake godine kao znak pažnje od muža dobije neki skromni poklon, a u zadnjih par godina i od djece.
Srećan Osmi mart svim ženama želi ekipa portala Mladi Nikšića.