Mladi NikšićaOdržana Mitrovdanska akademija

U organizaciji Eparhije budimljansko nikšićke i pravoslavne crkvene opštine, sinoć je u Nikšiću održana Mitrovdanska akademija, prenose Vijesti.

Episkop budimljansko–nikšićki Joanikije kazao je da Svetog Dimitrija, zaštitnika grada Soluna, ne slave samo Grci, već i ostali pravoslavni narodi. Podsjetio je da se u Popima, u nekadašnjem Onogoštu (stari naziv Nikšića), nalazio manastir posvećen tom svecu u kome je službovao Sv. Vasilije Ostroški i koji je bio sjedište istočno–hercegovačke episkopije. Hram je porušen, a dobar dio njegovog kamena ugrađen je u nikšićki Bedem.

Prema riječima Joanikija, najljepša svjedočanstva o manastiru Sv. Dimitrija i njegovim ruševinama sačuvali su Maksim i Petar Šobajić.

„U kulturnom pogledu Šobajići su utemeljili i uobličili novooslobođeni grad Nikšić pa ih nikada ne treba zaboraviti, kao što ne treba zaboraviti ni manastir Svetog Dimitrija“, kazao je Joanikije.

Rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović održao je prazničnu besjedu tokom koje je govorio o Sv. Dimitriju i gradu čiji je zaštitnik, o vezi crnogorskog, srpskog i grčkog naroda, o soluncima, kao i o tome da tek od kada smo počeli da čitamo knjige Ćirila i Metodija znamo ko smo, šta smo i kuda idemo.

U programu, koji su vodili Nikolina Babović i Željko Vuksanović, učestvovali su horovi Sv. Novomučenika Stanka i Prepodobne mati Angeline, pod dirigentskim palicama Lenke Durutović i Ane Bojić, sopranistkinja Tijana Blečić uz klavirsku pratnju prof. Gordane Milatović i guslar Goran Perović.