Pripadnici saobraćajne policije u toku redovnih kontrola na crnogorskim drumovima prošle godine je kontrolisala 306.846 vozila, prenosi RTCG.

Iz Uprave policije su saopštili da je na taj način evidentirano 11.357 neispravnih, a privremeno je oduzeto 9.257 vozačkih dozvola.

Službenici saobraćajne policije su prošle godine podnijeli 16.192 prekršajne prijave, izdali 145.557 naloga za plaćanje novčanih kazni i podnijeli više od 19.000 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Prema strukturi registrovanih prekršaja, evidentirano je 52.650 slučajeva nekorišćenja sigurnosnog pojasa.

„Insistiranjem na poštovanju ove zakonske odredbe, direktno se utiče na smanjenje broja i intenziteta povreda, a veliki broj evidentiranih vozača da upravljaju bez sigurnosnog pojasa ukazuje na to da vozači na crnogorskim putevma još nijesu u potpunosti shvatili i prihvatili njegovo korišćenje kao potrebu već kao obavezu“, navode iz policije.

Evidentiran je i veliki broj prekršaja upravljanja neregistrovanim vozilima (11.409), kao i prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila.

“Registrovano je 3.845 slučajeva – vozač,mladi vozač i vozač početnik koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola u koncentaciji od 0.5 do 1 g/kg”, navode iz policije.

Prošle godine je alkotestirano je 45.370 vozača, od kojih su pod uticajem alkohola bili 9.726, dok je 383 vozač odbio alkotestiranje.

Crnogorska Uprava policije trenutno raspolaže sa 52 alkometra novije generacije.

Od 132 alkometra marke “Drager 7410” koji su nabavljane prije 20-tak godina, ispravno je 26 uređaja.

Kako navode iz policije, njihova upotrebna vrijednost je izuzetno mala jer nemaju memoriju, pa izostaje mogućnost kontrole.

“Kako su ovi uređaji dugo u upotrebi, njihovo održavanje je otežano i u skorije vrijeme će biti nemoguće iz razloga što se ni ovi uređaji ne proizvode već skoro deset godina”, kaže se u informaciji Ministarstva unutrašnjih poslova o bezbjednosti saobraćaja u prošloj godini.

Ocjenjuje se da je za nesmetan rad saobraćajne policije u ovoj oblasti optimalno potrebno od 130-150 uređaja.

“Iz navedenog razloga petogodišnjim planom nabavki opreme za potrebe saobraćajne policije predviđena je nabavka novih i zamjena postojećih uređaja”, navode iz policije.