NVO i druge neprofitne organizacije na kraju decembra prošle godine kod banaka u Crnoj Gori su imale 45,7 miliona eura štednje pokazuju dokumenti Centralne banke koji su objavljeni na sajtu ove organizacije.

Prema podacima sa početka prošle godine, u Crnoj Gori je bilo 3.677 NVO i 131 fondacija, odnosno ukupno 3.808 neprofitnih, prenosi Pobjeda.

Tokom kompletne prošle godine NVO i druge neprofitne organizacije imale su visoku štednju. Nikada nijesu “padale“ ispod 38,9 miliona eura, koliko su imale u junu prošle godine. Najveći štedni ulog neprofitni su imali u avgustu prošle godine 46,1 milion eura. U dokumentima

Centralne banke registrovana je štednja ovog sektora po godinama od 2006. kada su imali 11 miliona, 2008. oko 30 miliona, 2013. godine 26 miliona, 2015. preko 39 miliona…

Štednja NVO sektora na kraju prošle godine bila je gotovo duplo veća nego opština, koje su imale 29,4 miliona. Šest puta su imali više nego regulatorne agencije na čijim računima je bilo 7,4 miliona eura ušteđevine, blizu četiri puta više nego državni fondovi koji su imali 13 miliona. Štednja neprofitnih je bila veća od polovine depozita centralne Vlade, koja je u rezervama imala na kraju decembra 81,2 miliona eura.

NVO i druge neprofitne organizacije istovremeno su na kraju prošle godine kreditno bile zadužene 5,28 miliona eura, a, recimo, opštine deset puta više 52,6 miliona eura.

Pobjeda je juče i prekjuče pokušala da dobije komentar ovolike ušteđevine od nekoliko nevladinih organizacija, ali niko nije odgovarao na naše pozive, poruke i pitanja upućena mejlom.Očekuje se da danas ili narednih dana odgovore na pitanje ko je uspio i koliko da uštedi i za koje projekte je namijenjena milionska štednja. Odgovor čeka i pitanje da lije novac bolje uložiti u projekte ili ga držati zarobljenog” na računima banaka.

NVO svake godine dobijaju novac iz budžeta države za konkretne projekte, odnosno dio sredstava od igara na sreću. Prošle godine su dobile ukupno 3,1 milion eura.