Site icon Mladi Nikšića

4. novembar – Svjetski dan klimatskih promjena

Svjetski dan klimatskih promjena je dan tokom koga se u cijelom svijetu organizuju razne aktivnosti i kampanje koje imaju za cilj da informišu i upozore stanovništvo na eventualne negativne posledice koje ovakve promjene mogu da izazovu. Vjeruje se da se taj cilj može postići očuvanjem biološke raznovrsnosti, održivim korišćenjem prirodnih resursa, smanjenjem zagađenja i pretjerane potrošnje energije. 

Promjene koje su registrovane prethodnih, kao i one koje se predviđaju za narednih 80 godina smatraju se da su nastale kao rezultat čovjekovih aktivnosti a ne kao posledica prirodnih promjena u atmosferi.

Efekat staklene bašte je veoma važan kada govorimo o klimatskim promjenama pošto se odnosi na gasove koji Zemlju održavaju toplom i kojima pripada najveća zasluga za postojanje života na njoj.

Najnovije studije pokazuju da su klimatske promjene i globalno zagrijavanje direktno prouzrokovale nestajanja pojedinih vrsta organizama. Klimatske promjene će do 2100. godine dovesti do povećanja temperature na Zemlji za 1,4 °C do 5,8 °C. Ovaj negativni efekat koje ove klimatske promjene izazivaju su razne vremenske nepogode koje su prouzrokovale brojne katastrofe, pogađajući pojedine dijelove planete i izazivajući neprocijenjivu štetu privredi i društvu u cijelini.

Exit mobile version