Željezara Toščelik u Nikšiću, trenutno se nalazi u vlasništvu turske kompanije Tosyali Holding, međutim, kako saznajemo, postoji mogućnost promjene vlasnika.
“Na posljednjem sastanku predstavnici menadžmenta Tosyali Holdinga obavijestili su crnogorsku Vladu da postoji interesovanje dva investitora iz Poljske i Slovačke, te da komunikaciju sa njima obavljaju pravni zastupnici matične kompanije iz Beograda”, kazali su iz resornog Ministarstva.
U Željezari Toščelik proizvodnja je obustavljena krajem marta po odluci poslovodstva zbog nerentabilne proizvodnje i nepovoljnih uslova na tržištu.
Radnici se nalaze na plaćenom odsustvu od 90 odsto, što je dogovor ministra ekonomskog razvoja, Jakova Milatovića, i turskog vlasnika koji je prihvatio da prvobitnu odluku o umanjenju primanja zaposlenima od 30 odsto preinači.
Na posljednjem sastanku predstavnika Ministarstva, izvršnog direktora Željezare Tosčelik Erkuta Alkaya i Sindkata fabrike, predloženo je da se proizvodnja organizuje do 5. oktobra, ali je turski vlasnik najavio da će mašine pokrenuti mjesec ranije.
Iako se 5. septembar bliži, još nije izvjesno kada će proizvodnja početi u nekadašnjem industrijskom gigantu koji je, krajem prošle godine, imao nagomilane gubitke od oko 48 miliona EUR.
Turski vlasnik je tražio da mu država obezbijedi pomoć od oko šest miliona EUR za pokretanje proizvodnje, što je za Vladu bilo neprihvatljivo.
“U cilju razmatranja eventualno dozvoljene pomoći Vlade, zatražene su dodatne informacije i procjene od menadžmenta kompanije, koje se odnose na utvrđivanje stvarnog stanja u fabrici. Do danas na adresu Ministarstva nijesu dostavljeni zatraženi podaci”, navodi se u odgovoru Vijestima.
Milatović je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, inicirao razgovore i sa zvaničnicima Vlade Turske, kako bi pokrenuo razgovore na temu poslovanja kompanije Tosčelik i mogućeg definisanja budućih planova.
Kako poručuju iz Ministarstva, čeka se krajnji epilog čitave situacije, u pogledu radnika, a nakon toga, oni će se odrediti prema radnicima, zavisno od situacije u kojoj će se naći u tom trenutku.
Izvor: Vijesti