Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu iznosila je 1,17 hiljada eura i veća je 10,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuju podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da je prosječna cijena kvadratnog metra u novogradnji 20,2 odsto veća u odnosu na četvrti kvartal prošle godine.
Prema podacima Monstata, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u prvom kvartalu u Podgorici je iznosila 1,12 hiljada eura, Baru 1,2 hiljade eura i Budvi 1,41 hiljada eura.
“Razlike u prosječnim cijenama stanova u novogradnji u značajnoj mjeri zavise od učešća stanova Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju”, navodi se u saopštenju.
Statističari su objasnili da ukoliko je učešće tih stanova veće, cijena stanova u novogradnji je značajno niža od prosječne tržišne cijene, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna tržišna cijena će biti veća.
Iz Monstata je saopšteno da se podaci prikupljaju u okviru kvartalnog istraživanja o cijenama stanova novogradnje, kojim se obuhvataju novoizgrađeni prodati stanovi, odnosno oni za koje je zaključen ugovor o kupoprodaji.
Ukupna cijena stana obuhvata cijene građenja, uređenja građevinskog zemljišta i ostale troškove.
Cijenu uređenja građevinskog zemljišta čine pribavljanje zemljišta, rušenje objekata, izrada detaljnih urbanističkih planova i projekata, ispitivanje terena, sanacioni radovi, uređenje terena oko zgrade i komunalno opremanje.
Cijena građenja obuhvata sve troškove građenja i dobit investitora po metru kvadratnom korisne površine stana, zanatskozavršne i instalacione radove na zgradi i stanovima.
Ostali troškovi obuhvataju sve troškove izgradnje, kao što su doprinosi i takse za priključke za električnu mrežu i druge komunalne objekte, takse za pribavljanje dozvole za građenje, porez na dodatu vrijednost (PDV), troškove projektovanja zgrade i kamate na zajmove i avanse.