mladi niksica

1,9 odsto građana Crne Gore konzumira marihuanu pokazuju podaci objavljeni na Independentu.

Kada je posrijedi statistika u regionu koja postoji za samo neke zemlje, 1,6 odsto građana BiH konzumira ovu drogu, dok su procenti u Hrvatskoj značajno veći-pet odsto, prenosi Antenam.

U Francuskoj 11 odsto, u Italiji 9 i u Španiji 9,2 posto stanovništva konzumira marihuanu. Evropske zemlje sa najmanjom stopom konzumiranja marihuane su Rumunija, Bjelorusija i Mađarska.

S druge strane, Island prijavljuje najveću upotrebu, sa oko 18 odsto populacije koja koristi neku vrstu kanabisa.

U Kanadi i SAD-u 12,7 odsto, odnosno 16,2 odsto stanovništva konzumira kanabis, dok u Južnoj Americi kanabis nije toliko popularna droga. Primjetno korišćenje prijavili su jedino Čile i Urugvaj.

Afričke zemlje takođe ne simpatišu marihuanu pa su tako korišćenje prijavile Nigerija i Zambija.

Kada je posrijedi Azija, postoji nedostatak podataka, ali Kina i Rusija su takođe prijavile znatno korišćenje.

Industrija kanabisa u SAD-u cvjeta u saveznoj državi Kolorado koja je legalizovala rekreacionu upotrebu marihuane, zarada je od oktobra 2016. iznosila 72,8 miliona dolara.

Sve je više naučnih studija i dokaza koji idu u prilog biljci. Dokazan je veliki broj benefita koje ima za zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno.

U Velikoj Britaniji za posjedovanje marihuane slijedi kazna do pet godina, iako se mnogi zvaničnici, poput Džeremija Korbina, bore za njenu legalizaciju.