U 2015. godini u Crnoj Gori je zabilježeno 17 slučajeva HIV infekcije, dok je šest osoba umrlo inficirano AIDS-om, podaci su Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

U Crnoj Gori, prema podacima Instituta, ima 145 osoba zaraženih HIV-om.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, kazao je na konferenciji održanoj povodom 1. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, da je prvi oboljeli u Crnoj Gori registrovan 1989.

„Od tada, do danas, registrovane su 192 osobe inficirane HIV-om. Sa AIDS-om, odnosno sa razvijenom bolešću ih je bilo 99, dok su HIV pozitivne bile 93 osobe. Od te bolesti umrlo je 47 osoba. Pod ljekarskim nadzorom su 103 osobe, dok se liječi njih 85“, kazao je Mugoša, prenosi agencija Anadolija.

U 2015. godini je zabilježeno 17 novih slučajeva, od toga šest je inficirano HIV-om, a 11 ih je sa AIDS-om.
„Oko 88 odsto novoregistrovanih je uzrasta od 25 do 49 godina, dok je 65 odsto novoregistrovanih iz Podgorice. Put prenosa je u 76 odsto slučajeva bihomoseksualni. U ovoj godini imamo šest umrlih od AIDS-a“, istakao je Mugoša.
Kao najveći problem u prevenciji ove bolesti Mugoša navodi mali odziv na testiranje na HIV.

„I pored svih napora i ulaganja, pored formiranja savjetovališta, veliki odziv na testiranja nije postignut. To je odgovor stanovništva na stigmu diskrimanicije koja postoji. Testiranja u 2014. godini bilo je 10,6 na 1.000 stanovnika i to je zaista niska stopa“, kazao je Mugoša.

On je poručio da „danas postoje takvi lijekovi, da ako osoba počne na vrijeme sa liječenjem, može da doživi duboku starost i da ne umre od posljedica HIV infekcije“.