U okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, u ponedjeljak, 23. novembra u 20 časova u Nikšićkom pozorištu, biće održan koncert indijske klasične muzike u izvođenju Nitianand Haldipur Tria.

“Koncert je nastao kao rezultat saradnje Ministarstva kulture Crne Gore i Ambasade Indije u Beču, čime smo dobili jedinstvenu priliku da predstavimo indijskog umjetnika – Nitiananda Haldipura (Nityanand Haldipur) jednog od vodećih izvođača klasične indijske muzike na bansuri, flauti od bambusa, tipičnom južnoazijskom instrumentu. On će nastupiti u pratnji Udairaja Karpura i Ramanatana Krišna Kumara, koji sviraju tablu i tampuru. Glavni sponzor turneje ovog trija je Indijski savjet za kulturne odnose”, navodi se u saopštenju Koordinacionog tima Programa podrške kulture u Nikšiću.

Haldipur je dobitnik najvišeg nacionalnog priznanja za doprinos indijskoj klasičnoj muzici koje dodjeljuje Nacionalna akademija izvođačkih umjetnosti sa sjedištem u Nju Delhiju. Muzički kritičari i ljubitelji muzike u Indiji i u inostranstvu su oduševljeni njegovim maštovitim i dirljivim izvođenjima raga, koji obiluju neočekivanim i nadahnutim improvizacijama. Kao svestran muzičar, Haldipur je otvoren za vrijednosti koji nude druge kulture i stilovi.  Njegov bogati repertoar se širi od klasične indijske muzike do eksperimentalne fuzije. Nitianand Haldipur je sljedbenik usamljene genijalne muzičarke Padma Bušan Smt. Anapurna Devi, koja predstavlja čistu srž visoko poštovanog muzičkog nasljeđa.

ind

Rođen je u Bombaju, u produhovljenoj porodici koja je bila pravi ambijent za razvoj njegovog skreivenog muzičkog talenta. Njegov prvi “guru” koji ga je upoznao sa umjetnošću, tehnikom i estetikama sviranja na indijskoj flauti bio je njegov otac, pokojni Šri Niranjan Haldipur, sljedbenik renomiranog maestra flaute Pandita Panalala Goša. Pored očevog uticaja, na muzičko interesovanje mladog Haldipura uticali su takođe topli umirujući zvuci bambusove flaute. Tokom naredne dvije decenije Nitianandu su obučavali Pandit Čidanand Nagarkar i Pandit Devendra Murdešvar. Njegov talenat je istinski procvjetao nakon 1986. godine, zahvaljujući čuvenoj Anapurni Devi (kćekra legendarnog Ustada Alaudina Kansaeba), koja ga je prihvatila kao svog učenika. Pod njenim stalnim nadzorom, sviranje Haldipura je dobilo uglađenu tonsku ljepotu, ritmičku eleganciju, dubinu, zrelost i novu dimenziju. Nastavljajući svetu tradiciju učenja tzv. Senia-Maihar škole, Haldipur se posvetio muzici poput virtuoza kao što su: Ustad Ali Akbar Kan, Pandit Ravi Šankar, Panalal Goš i Pandit Nikil Banerje. Obuzet svime što je čisto, lijepo i veličanstveno u indijskoj klasičnoj muzici, on je upio tešku osnovu, disciplinu i finese bogate zaostavštine koju je naslijedio.

Koncert indijskih umjetnika biće održan u utorak, 24. novembra u Podgorici, u Galeriji Muzeja Podgorica u 20h,u organizaciji KIC-a „Budo Tomović“.