Službenici policije uhapsili su Nikšićanina S.V. (41) zbog sumnje da je na zelenašku kamatu dao oko 186 hiljada eura.

Kako je saopšteno iz Uprave policija, S.V. je uhapšen u akciji Rata, koja je realizovana u okviru obavještajnog projekta „Loan“.

“Policijsko – tužilačke aktivnosti ukazuju na sumnju da je S.V, od oktobra 2012. godine do dana podnošenja krivične prijave, počinio krivično djelo zelenaštvo na način što je, koristeći nuždu ili teške prilike oštećenih, u pet slučajeva pozajmio novac na takozvanu zelenašku kamatu licima P.Z, N.T, I.N, D.K. i B.K.”, kaže se u saopštenju.

U prvom slučaju sumnja se da je S.V. dao oštećenom P.Z. 85 hiljada eura uz mjesečnu kamatu od pet odsto, a kao zalog P.Z. je založio imovinu svog preduzeća, o čemu je sačinjena izjava kod notara.

“S.V. je potom, kako se sumnja, tražio od oštećenog P.Z. povraćaj iznosa novca od 200 hiljada eura, ili će u suprotnom založenu imovinu prevesti na sebe”, navodi se u saopštenju.

U drugom slučaju, S.V. je, uz istu kamatu, oštećenom N.T. dao 25 hiljada eura, a N.T. je ugovorom koji su sačinili kod notara u zalog dao stan površine 79 metara kvadratnih koji se nalazi na primorju, a koji je kasnije S.V. preveo na svoju suprugu.

U trećem slučaju, policijski službenici su došli do saznanja koja ukazuju na sumnju da je S.V, tokom novembra prošle godine, dao oštećenom I.N. 13 hiljada eura, a tokom decembra još 20 hiljada, uz mjesečnu kamatu od pet odsto.

Kao zalog, I.N. je, sumnja se, prijavljenom S.V. dao vozilo marke ,,Mercedes” kao i dvije građevinske mašine.

U četvrtom slučaju, S.V. je, kako se sumnja, dao oštećenom D.K. novac u iznosu od 8,5 hiljada eura uz kamatu od deset odsto.

U petom slučaju S.V. je dao B.K. 36 hiljada eura, a oštećeni mu je osim te sume, na ime kamate vratio još 40 hiljada, što u novcu, a što u imovini.

“U navedenim slučajevima, osumnjičeni S.V. je, sumnja se, ovim licima dao novac u ukupnom iznosu od oko 186 hiljada EUR, na koji iznos je takozvana zelenaška kamata iznosila 200 hiljada”, kaže se uu saopštenju.

S.V. će, kako se navodi, uz krivičnu prijavu, biti priveden Osnovnom državnom tužiocu u Nikšiću na dalju nadležnost, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zelenaštvo.

Službenici Sektora kriminalističke policije su, u koordinaciji i po nalogu Tužilaštva, u okviru obavještajnog projekta „Loan“ do sada realizovali 11 policijskih akcija.

Iz policije su poručili da se tužilačko – policijske aktivnosti u okviru projekta „Loan” nastavljaju.