Site icon Mladi Nikšića

13 pravila za srećnu narednu godinu

običaji u novoj godini

Nova godina je period prepun zanimljivosti i poruka vezanih za nju. Takođe kao i za svaki praznik postoje običaji koji su manje ili više popularni i poznati. Evo kakvi se to običaji ili sujeverja vezuju za proslavu Nove godine. Šta to treba, a šta ne treba raditi za Novu godinu?

1. Obavezno je ljubljenje dragih osoba u ponoć. Ljubljenje i čestitanje donijeće vam emotivnu povezanost i bliskost sa tim osobama i u narednoj godini.
2. Da biste u sledećoj godini imali dosta hrane i para tako i treba da je dočekate. Dakle, frižider treba da bude pun a u svaki od novčanika u kući stavite bar malo novca.
3. U Novu godinu ne treba ulaziti sa nekim dugovima ili neplaćenim računima.
4. Kao i za običaj vezan za Božić kada je prva osoba koja nam ulazi u kuću položajnik isto je tako bitno i ko će vam prvi zakoračiti u kuću nakon Nove godine. Ta osoba bi trebalo da ispunjava nekoliko kriterijuma:
Osoba bi trebalo da kuca i da bude rado primljena u kuću.
Bilo bi dobro da donese neki mali poklon kao što su, recimo, novčić, parčence hleba ili nešto slično.
To bi trebalo da bude mlađi, lijep muškarac.
Niko ne bi smio da izlazi iz kuće prije nego što on stigne.
Takođe, on ne bi trebalo da izađe na ista vrata na koja je ušao.
Osoba ne bi trebalo da ima plavu ili crvenu kosu.
5. Poželjno je da se za Novu godinu jedu prasetina i kupus. To ima uporište u narodnim verovanjima. Za razliku od krave koja je mirna životinja, prase je dinamična. Zato se veruje da će oni koji za novogodišnje veče jedu prasetinu napredovadi u idućoj godini. Takođe, ne bi trebalo da jedete piletinu i ćuretinu. Razlog za ove je što se ove životinje u mnogim kulturama smatraju ,”prljavim”. Zapravo, ta “prljavština” izraz je siromaštva.
6. Trebalo bi prvog januara da uradite nešto malo, što će označavati da će i u sledećoj godini biti posla. Ipak, ne treba preterivati jer ako radite mnogo a naročito ako započinjete neku novu aktivnost to znači da u narednoj godini nećete imati uspjeha.
7. Za novogodišnje veče bilo bi dobro da obučete nešto novo, jer to obilježava da će te se ponavljati i u sledećoj godini. Isto tako, poznato je da je da treba obući crveni veš, jer one donosi sreću u ljubavi.
8. Otvorite vrata i prozore i pravite dosta buke. Otvoreni prozori omogućuju lakši odlazak stare godine dolazak nove. Bukom i veseljem se teraju zli duhovi pa se potrudite da bude što jača!
9. Bebe koje se rode 1. januara smatraju se “djecom sreće”.
10. Ne bi trebalo da iznosite ništa iz kuće prvog januara. To znači bukvalno ništa pa čak ni djubre.
11. Prvog dana Nove godine ne bi trebalo da perete veš ili sudove. Ovo, kažu, simboliše da će u narednoj godini neko nestati iz kuće.
12. Trebalo bi da pazite da nešto ne polomite prvog januara, jer se to smatra lošim znakom. Isto tako, izbjegavajte plakanje jer se vjeruje da će vas onda pratiti tokom cijele godine.
13. Postoje i neka vjerovanja vezana za to kakvo je vrikeme prvog januara:
Ukoliko vjetar toga dana duva sa juga znači da će ta godina biti dobra i bogata.
Ukoliko duva sa sjevera cijela godina će biti loša i sa hladnim vremenom.
Ukoliko duva sa istoka, godina će donijeti nestašice i nevolje
Ukoliko vjetar, pak, duva sa zapada, biće dovoljno ribe i mleka, ali će neka važna svjetska figura umrijeti.
Ukoliko vjetra uopšte nema čeka nas vesela i bogata godina.
Ovo su neka od sujeverja i običaja za Novu godinu. Shvatite ovo najprije kao zanimljivosti, ispoštujte neka ako vam se sviđaju, ali svakako nemojte da dozvolite da vam bilo šta utiče na proslavu Nove godine.
Exit mobile version