Mesna industrija „Goranović“ iz Nikšića do kraja septembra će krenuti sa izvozom svojih proizvoda u daleku Panamu, prenosi portal Analitika.

“Sa poslovnim partnerom iz Paname dogovorili smo izvoz trajnih proizvoda – fermentisane kobasice i suvog komadnog mesa. Za početak će ići manje količine, jedan kontejner, pa ćemo vidjeti kako će se stvari dalje kretati. Naši proizvodi na panamskom tržištu naći će se uglavnom u ekskluzivnim hotelima i restoranima”, kaže vlasnik MI „Goranović“ Đorđije Goranović.

MI „Goranović“ sada izvozi u BiH, Makedoniju, Kosovo i Srbiju.

“U narednom periodu planiramo da izvoz zajedno sa tržištem Paname bude preko pet miliona eura godišnje. Samo u ovoj godini ćemo ostvartiti preko četiri miliona eura izvoza”, kaže Goranović.

Na pitanje kako je došlo do izvoza u Panamu, Goranović kaže da su u biznisu veoma važne konekcije i ljudi.

“Naš čovjek, Nikšićanin živi u Panami dugi niz godina, tamo je razvio svoj biznis. Mi smo prije četiri godine imali interesovanje jedne njemačke kompanije da izvozi proizvode u Panamu i onda su oni organizovali njihovu agenciju za bezbjednost hrane UPSA, koji su došli u Nikšić i obišli naše proizvođačke kapacitete. I dobili smo izvozni broj za Panamu. Nakon toga je naš zemljak i prijatelj Burić iz Paname, kada je ušao u registar kompanija iz Evrope, JIE našao je jedino MI „Goranović“ na listi odobrenih uvoznika proizvoda za tržište Paname. Tako je krenulo i sada smo u završnoj fazi priprema da izvoz krene”, kaže Goranović.

On ističe da se i troškovima prevoza mogu uklopiti, jer brodski prevoz nije barijera za izvoz.

M.M.