Kako bi prikupili sredstva za gradnju Memorijalnog centra „Živko Nikolić“ u selu Ozrinići Filmska fondacija koja nosi ime proslavljenog reditelja u nedjelju, 14.februara, u Sportskom centru u Nikšiću organizuje kulturno-sportsku manifestaciju pod nazivom „Koš za Živka“.

Manifestacija je počela večeras u 18h sa izložbom radova nikšićkih osnovaca koji su učestvovali na likovnom konkursu “Nacrtajte Živka”.

“Pristiglo je više od 200 radova iz 22 nikšićke osnovne škole, a 12 finalnih će ubuduće činiti postavku na svim događajima i manifestacijama koje bude organizovala Filmska fondacija ‘Živko Nikolić’. Od tih 12 radova nagradićemo tri, a posjetioci će biti u prilici da pogledaju i 12 radova Petra Nikolića koji je oslikao najveće jugoslovenske košarkaše”, kazala je istoričarka umjetnosti Kristina Milatović, koja je urednica likovnog programa manifestacije i predsjednica žirija za dodjelu nagrada na pomenutom konkursu.

Centralni događaj pomenute manifestacije je revijalna košarkaška utakmica koju će otvoriti aktuelna crnogorska misica Nataša Milosavljević.

Prema riječima direktora Fondacije Petra Nikolića, Živkovog sina, učesnici revijalne utakmice između KK “Đekna” i OKK “Oriđinali” su košarkaški veterani, aktivni igrači, mlade nade, kao i ličnosti iz Živkovih filmova.

U ekipi “Orđinala” nastupiće Nebojša Bogavac, Jasmina Bigović, Jovana Maltez, Petar Nikolić, Dragan Vukčević, Mlađen Popović, Ilija Varajić, Dragan Janjić, Lari Brajković, Nikola Bulatović, Dragan Varajić i Zoran Vujičić, dok će u ekipi “Đekne” igrati Vlado Šćepanović, Gavrilo Pajović, Mirko Baletić, Petar Nikolić, Đuro Ostojić, Biljana Turčinović, Goran Bošković, Zoran Marojević, Ratko Stevović, Ranko Stevović, Slađana Todorović i Miomir Mugoša.

“Ja sam i dalje zaljubljen u košarku i vrijedno treniram kako ne bih obrukao ostale igrače. Publika će moći da uživa u utakmici, ali i da da trojku za Živka, tako što će izdvojiti tri eura za kartu”, kazao je Nikolić na konferenciji za novinare. Prema njegovim riječima namjera im je da se u godini kada se obilježava 75 godina od Živkovog rođenja i 15 od njegove smrti, javnost još jednom sjeti svevremenog umjetnika, a sve u nadi da će Memorijalni centar ovoga ljeta biti otvoren za posjetioce.

“Ova manifstacija je samo početak. Planirano je mnogo toga i na polju izdavaštva. Za štampu se priprema i Živkov dnevnički rukopis iz 1966. godine pa će javnost eksluzivno moći da upozna i drugačijeg Živka. Obećavam da će ova jubilarna godina biti veoma dinamična”, kazao je Nikolić i izrazio nadu da će u godini jubileja proširiti saradnju sa raznim institucijama od kojih očekuje svesrdnu pomoć.

Mirjana Kostić, koordinatorka manifestacije “Koš za Živka”, kazala je da su se pobrinuli za bogat muzičko-scenski program u kome će učešća uzeti plesni klub ”Matrix”, brojni denseri i hiphoperi, učenici Muzičke škole “Dara Čokorilo”, ali i muzičar Simo Bakoč.

“Svi oni predstaviće se muzikom usklađenom sa datumom, jer toga dana je i Sv. Valentin, Dan zaljubljenih”, kazala je Kostić.